Zeci de dosare penale aflate în lucru la procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – biroul teritorial Botoşani au fost clasate sau urmează să fie clasate în urma dezincriminării consumului sau deţinerii de etnobotanice. Este vorba de dosare în care tineri din Botoşani erau cercetaţi după ce au fost prinşi având asupra lor etnobotanice.
Anchetele au fost declanşate după ce tinerii cu pricina au fost prinşi în flagrant de jandarmi sau poliţişti chiar în timp ce consumau etnobotanice, în parcări sau în alte locuri pe care le frecventau. Doar că, din luna septembrie, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), numai traficul de etnobotanice mai este incriminat. Anchetatorii spun însă că faptul că mulţi tineri ajung la spital intoxicaţi este un indiciu clar că în judeţ se face şi trafic de etnobotanice, numai că acum munca de cercetare şi punere sub acuzare a traficanţilor este mai dificilă pentru structurile de combatere a crimei organizate. De altfel, numai până în luna septembrie, jandarmii botoşăneni au prins 50 de tineri drogându-se pe străzi.
Fapte recunoscute iertate de lege
În noiembrie, un botoşănean în vârstă de 19 ani, trimis în judecată pentru efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, a fost achitat de instanţă, deşi recunoscuse totul în faţa magistraţilor. Cumpărase pe 9 septembrie 2017 opt pacheţele de cu etnobotanice, dar a fost prins de jandarmi şi dat pe mâna procurorilor DIICOT.
Scena s-a repetat pe 31 ianuarie 2018, când botoşăneanul a cumpărat alte trei pliculeţe. Ancheta a durat până în luna mai, când tânărul a fost trimis în boxa acuzaţilor. Chemat la bară de magistraţi, C.A. a recunoscut faptele şi a cerut să fie judecat în formulă simplificată, adică pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, sperând la o pedeapsă mai blândă.
Surpriza a apărut însă după ce ÎCCJ a decis că procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie infracţiune. Prin urmare, la ultimul termen de judecată tânărul a fost achitat de instanţă şi a scăpat nepedepsit.
Nemulţumiri în rândul procurorilor
Surse judiciare au explicat că cei care erau doar consumatori oricum nu ajungeau la închisoare, însă era important că puteau fi puşi sub acuzare şi primeau o pedeapsă, suspendată sub supraveghere, ori doar un avertisment. În plus, nu de puţine ori, cei cercetaţi iniţial doar pentru consum de etnobotanice au fost puşi sub acuzare şi pentru trafic. De aceea, decizia ÎCCJ a stârnit nemulţumiri în rândul procurorilor, a judecătorilor ori a medicilor apropiaţi acestui fenomen. Asta pentru că s-a dovedit în nenumărate cazuri concrete că etnobotanicele, care sunt mult mai uşor de cumpărat, sunt mult mai nocive decât alte droguri considerate de risc mai ridicat. În plus, creează cel puţin un grad la fel de ridicat de dependenţă.