Urgențele au fost efectiv luate cu asalt în ultimile zile, cel mai mult din cauza exceselor de tot felul, dar şi din cauza lipsei altor alternative, policlinicile şi medicii de familie fiind liberi timp de trei zile din patru. Astfel, în doar 96 de ore au ajuns la UPU aproape 700 de botoşăneni. De sâmbătă dimineaţă, până miercuri la primele ore, a fost o continuă „confruntare” a cadrelor medicale cu valul de bolnavi care au aşteptat venirea Sărbătorilor pentru a-şi mai verifica unele probleme de sănătate sau pentru a le corecta. În doar câteva ore, în dimineaţa fiecărei zile, câte 60-70 de cazuri au ajuns în triajul Unităţii de Primiri Urgenţe, ambulanţele aducând pacienţi la foc continuu, rampa de acces a autosanitarelor dovedindu-se neâncăpătoare. „Cazuri atribuite la doar doi medici, câţi au fost de gardă. Peste 160 de cazuri zilnic, la doar doi oameni. De la excese alimentare şi de alcool până la agresiuni, agitaţii sau cazuri vechi de zle sau chiar săptămâni. Unii au şi recunoscut că au vent la Urgenţe pentru că acum au apucat şi ei să se liniştească cu muncile”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.
De altfel, triajul pacienţilor era făcut încă de la intrarea în UPU, de pe targă, sau în scaunul cu rotile, asistenţii pur şi simplu alergând de la un pacient la altul. O matematică simplă arată că în acest interval un pacient ar fi trebuit consultat şi evaluat în mai puţin de patru minute. Iar în intrervalul de 24 de ore, media unei consultaţii ar fi trebuit să fie de nici 7 minute.
Cazurile grave nu au lipsit, însă, ceea ce a blocat şi mai mult activitatea, pentru că toate resursele, de personal şi medicaţie, aparatură, sunt rezervate acelor pacienţi. În acest timp se formează aglomeraţie şi mai mare. Toţi pacienţii vor să fie consultaţi în acelaşi timp şi toţi cred că reprezintă o prioritate. Potrivit cadrelor medicale, cele mai multe cazuri le-au reprezentat persoane cu afecţiuni respiratorii, febră, sau tulburări cardiace, consum exagerat de alcool sau de alimente.