O parte din personalul medical al celui mai mare spital din județ a intrat în alertă la acest sfârșit de săptămână după ce unul din pacienții unității a fost confirmat pozitiv cu meningită meningococică.
Afecțiune foarte contagioasă, meningita a fost confirmată în cazul unei femei care nu se simțea bine de câteva zile și a fost adusă la spital. Aceasta a fost internată prin serviciul de Urgenţe direct pe secţia de reanimare a unităţii sanitare, unde medicii au decis să i se recolteze lichid cefalorahidian pentru stabilirea cu exactitate a afecţiunii care îi dădea starea gravă în care era. Ulterior, aceasta a fost supusă şi unor examinări la computerul tomograf şi RMN, iar apoi s-a decis trimiterea ei de urgenţă la Iaşi cu o ambulanţă. Între timp, analizele au confirmat existenţa meningococului, iar din acest motiv, s-a instituit un protocol special în astfel de situaţii.
Tot personalul de pe secţiile, Reanimare, Radiologie, Computer Tomograf, RMN, UPU-SMURD, în care a fost pacienta şi care ar fi putut intra în contact cu aceasta sau cu secreţiile ei, a fost imunizat cu o pastilă de antibiotic de 500 de miligrame. Şi cadrele medicale de la Ambulanţă au fost însţiinţate, motiv pentru care chipajele care au tranmsportat pacienta la spital şi apoi la Iaşi au fost şi ele supuse tratamentului preventiv.
Meningita meningococică este un tip de infecție meningococică produsă de bacteria numită Neisseria meningitidis sau meningococ. Această bacterie infestează membranele de protecție care acoperă creierul și măduva spinării și conduc la inflamație.
Infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale. Includ infecții ale meningelui (stratul care protejează creierul și măduva spinării) și infecții ale sângelui (bacteremie sau septicemie).
Aceste bacterii se răspândesc prin contactul cu picături microscopice de salivă (de exemplu, prin tuse, sărut etc.). Tratamentul este medicamentos, dar este foarte important să se intervină medical de urgență. Vaccinul constituie cea mai bună modalitate de prevenție.