Botoşănenii îi cinstesc pe eroi. Ieri, pe harta municipiului Botoşani s-a adăugat o nouă statuie ridicată în memoria colonelului Victor Tomoroveanu, comandantul Regimentului 37 Infanterie „Alexandru cel Bun” Botoşani, cel care i-a condus pe militari în luptele pentru eliberarea Bucovinei. Ceremonia militară pentru dezvelirea bustului a avut loc în parcul Primăriei, în prezenţa oficialităţilor locale, cu sprijinul Garnizoanei militare Botoşani.
Bustul, care a costat aproape 25.000 de lei, a fost realizat la iniţiativa Asociaţiei „Cultul Eroilor – Regina Maria” şi a consilierului PSD Laurenţiu Maftei, sumă necesară fiind asigurată de Consiliul Local. Lucrarea a fost realizată de sculptorul botoşănean Andrei Alupoaie, după o fotografie a bravului miliar realizată în timpul şcolii militare.
Pe lângă dezvelirea bustului, evenimentul a cuprins un ceremonial religios, dar şi depuneri de coroane. Colonelul (r) Gheorghe Timofte, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, a fost cel care a prezentat biografia colonelului Victor Tomoroveanu, dar şi semnificaţia evenimentului. La manifestări a fost prezentă şi strănepoata eroului, prof.univ.dr. Magda Teodorescu, care a vorbit despre personalitatea ofiţerului şi despre meritele armatei române. Ceremonia, care a fost organizată cu sprijinul Instituţiei prefectului şi a Primăriei municipiului Botoşani, s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Născut pe 24 august 1874 în Ploieşti, Victor Tomoroveanu a îmbrăţişat cariera militară la 19 ani fiind avansat succesiv în grad, participând în linia 1 la luptele din primul Război Mondial. Ca urmare a Păcii de la Bucureşti, din mai 1918, militarii conduşi de Victor Tomoroveanu au revenit la Botoşani, dar în noiembrie 1918 aveau să părăsească din nou oraşul pentru a participa la luptele de eliberare a Bucovinei. Numit comandant al Brigăzii 2 Infanterie, el a participat mai apoi la luptele de pe Tisa, unde a căzut la datorie, în iulie 1919, fiind decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a şi avansat post-mortem la gradul de general.