Consilierii municipali botoşăneni au astăzi şedinţă ordinară, unul dintre proiectele care vor fi dezbătute vizând impozitele şi taxele locale pe anul 2019.
„Având în vedere necesarul suplimentar de fonduri rezultat din punerea în aplicare a unor acte normative care au condus la creşterea cheltuielilor de funcţionare şi, ţinând cont de faptul că prin aplicarea cotei de 10% la impozitul pe venit, începând cu anul 2018, faţă de 16%, cât s-a aplicat anterior, veniturile bugetului local din cote defalcate din impozitul pe venit au scăzut cu 20%, pentru a asigura desfăşurarea activităţii stabilite în sarcina autorităţii locale, se impune o modificare a impozitelor şi taxelor”, se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre.
Practic, se propune o majorare de aproximativ 15% a impozitelor şi taxelor locale, însă modificările diferă de la un impozit la altul. Astfel, dacă la impozitul pe clădiri rezidenţiale persoane fizice majorarea este de aproximativ 20%, la mijloacele auto deţinute de persoanele fizice şi juridice se propune o majorare de 13,4% şi se ajunge la aproximativ 44% la taxa de rezervare loc de parcare. Astfel, persoanele fizice ar urma să plătească o taxă minimă pentru rezervare loc de parcare de 190 de lei pe an (faţă de 131 de lei în 2018), iar persoanele juridice 672 de lei pe an (faţă de 467 de lei în acest an).
Social democraţii din Consiliul Municipal nu sunt de acord cu majorarea dărilor locale. Viceprimarul Cosmin Andrei susţine că valorile propuse de primarul Cătălin Flutur nu au nicio justificare. „Consider cinică abordarea domnului primar prin care se doreşte majorarea taxelor şi impozitelor locale, în situaţia în care în conturile primăriei pe secţiunea de funcţionare sunt în acest moment 9,7 de milioane de lei, iar în secţiunea de dezvoltare sunt 10,9 milione de lei. În situaţia în care conturile primăriei sunt pline cu bani, de ce ar mai fi necesar să mărim taxele şi impozitele locale pentru botoşăneni, în situaţia în care sumele din 2018 nu au fost cheltuite? Pentru ce este justificată această nevoie a măririi de taxe şi impozitele locale, în situaţia în care dezvoltarea oraşului suferă, ponderea plăţilor în secţiunea de dezvoltare a fost doar de 8,24%, iar botoşănenii şi-au achitat îndatoririle pe care le-au avut faţă de municipalitate, gradul de încasare a fost foarte bun, veniturile totale ale primăriei au fost în procent de 105% faţă de prevederile propuse la începutul anului. Consider că nu se justifică o majorare a taxelor şi impozitelor locale pentru că banii rămân necheltuiţi în conturile primăriei”, a explicat Cosmin Andrei.