Două proiecte importante ale municipalităţii botoşănene sunt în pericol. Reprezentanţii societăţii Victor Construct au anunţat în urmă cu două zile Primăria Botoşani că renunţă la contractul vizând reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”. Asta după ce firma a părăsit şi şantierul de la ANL Cişmea, unde se ridică locuinţe sociale prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe.
Explicaţia oficială este aceea că firma Victor Construct este în insolvenţă. Potrivit unor surse din cadrul primăriei, din firmă au plecat unii ingineri şi muncitori, astfel că aceasta nu mai dispune de resursa umană necesară pentru continuarea lucrărilor la cele două obiective.
Cătălin Flutur, primarul municipiului, a confirmat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că firma a renunţat la cele două contracte. „Este o problemă foarte delicată pentru noi. O firmă de prestigiu, care, din păcate şi-a declarat insolvenţa, care are lucrări în Botoşani”, a afirmat edilul. Reprezentanţii firmei nu au dat prea multe explicaţii în legătură cu aceste decizii. „Sunt în insolvenţă, ce să mai motiveze?”, a explicat primarul.
Proiectul vizând reabilitarea Teatrului Eminescu, investiţie atât de aşteptată de botoşăneni, este urmărit de ghinion. În condiţiile în care s-a reuşit obţinerea unei noi finanţări europene de cinci milioane de euro pentru această investiţie, acum primăria are probleme cu constructorul. Lucrările la teatru au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, după ce s-a constatat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare, neincluse în proiectul iniţial. Pentru aceste lucrări, edilii au obţinut cinci milioane de euro, în exerciţiul financiar 2007 – 2013, însă s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, când lucrările trebuiau finalizate, stadiul acestora era de doar 20%. În ultimii ani s-au tot căutat soluţii pentru atragerea fondurilor necesare, în cele din urmă, pe 25 octombrie 2018, fiind semnat contractul pentru o nouă finanţare europeană de cinci milioane de lei.
Primarul municipiului este convins că cele două proiecte vor fi continuate.
Astfel, la locuinţele sociale va fi făcută o inventariere a stadiului proiectului şi va fi organizată o licitaţie pentru diferenţa de lucrări. „Au retras organizarea de şantier şi paza de acolo, dar am rezolvat problema punctual, noi între noi. Acum avem o intenţie de a-şi retrage organizarea de şantier din zona teatrului, dar poate vor veni la licitaţiile pe care le organizăm pentru partea de consolidare şi pentru continuarea lucrărilor care mai sunt de făcut”, a explicat primarul.
Potrivit acestuia, vor fi purtate negocieri cu administratorul judiciar care se ocupă de firma Victor Construct. „Nu spune nimeni că nu poate lucra dacă este în insolvenţă, numai că va trebui să negociem cu practicianul în insolvenţă, cu lichidatorul respectiv. Asta nu înseamnă că nu vor putea participa la o altă licitaţie”, a precizat primarul.
Decizia firmei de a renunţa la cele două contracte este în măsură să producă îngrijorare, cu atât mai mult cu cât la mule licitaţii organizate de primărie nu se prezintă nimeni, plecările ăn străinătate generând o gravă criză de formţă de muncă în municipiu, dar şi în ţară. „Este un disconfort pentru noi. Atunci când credeam că ieşim la liman, când vedem luminiţa de la capătul tunelului şi am găsit şi bani, au apărut aceste probleme. Este un disconfort, dar asta nu înseamnă că vom renunţa. Toate problemele sunt rezolvabile în timp”, a concluzionat primarul.