România are multe de oferit celor ce aleg să viziteze nenumăratele atracţii răspândite pe tot teritoriul ţării. Fie că sunteţi pasionaţi de munte sau de mare, ţara noastră le are pe toate şi este considerată a fi una dintre cele mai diversificate țări din punct de vedere al formelor de relief din Europa de Est. Însă peisajele variate nu reprezintă singurul motiv pentru care turiştii îşi petrec vacanţele pe teritoriul României.
Un alt aspect este legat de arhitectura clădirilor vechi, unele dintre ele fiind recunoscute în întreaga lume pentru frumuseţea şi complexitatea lor. În multe dintre marile oraşe ale ţării există clădiri ce au fost restaurate sau păstrate într-o stare bună pentru a reflecta stilul arhitectural al perioadei în care au fost ridicate.
Probabil cea mai renumită clădire din toată România este localizată în capitala ţării şi este reprezentată de către Palatul Parlamentului, cunoscută în trecut sub numele de Casa Poporului. La construirea sa au colaborat 700 de arhitecţi sub îndrumarea arhitectului-şef Anca Petrescu şi a durat 13 ani pentru a fi terminată (din anul 1984 şi până în 1997). Pentru realizarea acestui colos arhitectural neoclasic au fost utilizate, pe lângă alte materiale de construcţie, mai mult de un milion de metri cubi de marmură, fapt ce i-a asigurat titlul de cea mai grea clădire din lume. În prezent aceasta găzduieşte Camera Deputaţilor şi Senatul României iar turiştii pot organiza vizite cu ghid şi traduceri în mai multe limbi de circulaţie internaţională. Tot în Bucureşti se află o altă clădire ce se distinge după un stil arhitectural ieşit din tiparele perioadei respective, situată chiar în centrul orașului. Aflat vizavi de una dintre cele mai prestigioase universităţi de învăţământ superior din ţară, Teatrul Naţional I. L. Caragiale stă în picioare încă din anul 1973.
O mare fascinaţie a turiştilor străini dar şi a românilor este legată de legenda lui Dracula, care a fost de fapt domnitorul Ţării Româneşti – Vlad Ţepeş – şi a fost poreclit astfel datorită pedepselor aspre pe care le aplica adversarilor săi. Cei care vor să descopere locul în care s-a născut acesta pot vizita vechea casă din cetatea Sighişoara, aflată lângă un alt reper important, şi anume Turnul cu Ceas. De fapt, toată regiunea muntoasă a Transilvaniei este împânzită de clădiri vechi ce prezintă stilul arhitectural gotic în adevărata sa splendoare. Însă, în ciuda faptului că este doar un mit, mulţi asociază domnitorul cu o altă clădire din topul atracţiilor turistice, şi anume Castelul Bran. Conform datelor istorice, cel de la care a pornit această idee este autorul irlandez Bram Stoker, care a descris Castelul Bran ca fiind sub stăpânirea lui Ţepeş într-un roman intitulat Dracula. Planul iniţial al castelului, din anul 1382, a fost pentru a servi drept bază militară de apărare dar după mai multe modificări a fost transformat în reşedinţa regală în anul 1920. Vizitatorii Muzeului Castelului Bran cu siguranţă nu vor fi dezamăgiţi de către expoziţiile interesante de arme, armuri şi obiecte de artă de la vremea aceea.
Pe lângă numeroasele descoperiri arheologice impresionante din regiunea Dobrogea, oraşul-port Constanța reprezintă de asemenea o atracţie importantă pentru turiştii din toată lumea. Încă de la începutul dezvoltării cazinourilor în Europa din secolul 18, acestea au fost deseori văzute ca fiind locuri de socializare mai mult decât un prilej de competiţie. Localizat în cel mai mare port cu deschidere la Marea Neagră, nu este de mirare că renumitul Cazinou din Constanța încă îi fascinează pe turişti, după mai bine de o sută de ani în care a îndurat loviturile valurilor mării. Nu numai atât, dar şi arhitectura sa excepțională în stilul Art Nouveau a oferit inspirație scriitorilor şi a fotografilor din toate colţurile lumii.
România este o țară plină de diversitate, atât din punct de vedere geografic cât și arhitectural iar clădirile ce spun o poveste a vremurilor de demult vor continua să reprezinte un punct forte al turismului. Chiar şi cei ce nu sunt în mod special pasionaţi de arhitectură pot găsi elemente ce le vor capta interesul în aceste edificii.
(Publicitate)