Sărbătorile de Iarnă se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi pentru pregătirea preparatelor din carne (sacrificarea animalelor, afumarea preparatelor din carne, etc.). Anii trecuţi, mai mulţi botoşăneni au avut de suferit fie de pe urma unor incendii provocate din neglijenţă, fie din cauza unor accidentări (plăgi tăiate, arsuri).
Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani recomandă:
– locul ales pentru pârlirea porcilor să fie la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje ;
– buteliile de gaz utilizate la pârlirea porcilor, să fie amplasate la distanţă faţă de arzător, iar furtunurile de alimentare să fie prevăzute la capete cu coliere de fixare şi să nu prezinte fisuri ;
– asigurarea mijloacelor de primă intervenţie (vase cu apă, stingătoare, etc ) în apropierea locului unde se desfăşoară activităţile ;
– afumătorile trebuie amplasate la distanţe de siguranţă faţă de restul construcţiilor şi trebuie supravegheate pe toată perioada funcţionării ;
– pentru a se evita accidentările (plăgi tăiate, arsuri) se recomandă ca aceste activităţi să nu fie desfăşurate de către persoane în stare de ebrietate.
Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe cu sacrificarea porcilor pentru masa de Crăciun şi celelalte sărbători care urmează până la Sfântul Ion. Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului aminteşte de jertfele de animale practicate de popoarele vechi, în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului. În desfăşurarea obiceiului sacrificării porcului se respectau anumite condiţii de timp şi spaţiu. Sacrificiul nu poate fi început înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. În zilele noastre, tăierea porcului este un prilej de reunire a familiei, deoarece participă de obicei toţi membri ei, iar pentru copii este uprilej de veselie şi joacă. Bărbaţii sunt cei care se ocupă de sacrificarea animalului, iar tradiţia cere ca acela care taie porcul să fie un om curat, care înainte de sacrificiu trebuie să meargă la Biserică, să se spovedească. După sacrificare, porcul este spălat şi pârlit. Femeia, de obicei, se ocupă de împărţirea cărnii pe categorii. Se pune deoparte carne pentru cârnaţi, caltaboşi, tobă, pentru friptura de la ”pomana porcului”. Din restul cărnii se prepară produsele destinate sărbătorilor de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează: cârnaţi, piftie, tobă, caltaboşi, carne friptă. Totodată, o parte se conservă pentru a fi consumată peste an.