Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui om de afaceri bănuit de fraudă cu fonduri europene, după ce a umflat nejustificat o serie de facturi. Acuzat de participaţie improprie la infracţiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, Adrian Macarie va răspunde în faţa magistraţilor.
Potrivit procurorilor anticorupţie, pe 22 decembrie 2014, între Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de operator de program, şi municipiul Botoşani, în calitate de promotor de proiect, a fost încheiat un contract de finanţare din fonduri nerambursabile ce privea implementarea proiectului „Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în judeţele Botoşani, Bistriţa – Năsăud şi Iaşi”. Proiectul viza, printre altele, creşterea capacităţii de promovare a diversităţii culturale către publicul larg la nivelul regiunilor Nord Est şi Nord Vest prin organizarea a trei festivaluri în oraşele Botoşani, Iaşi şi Bistriţa şi realizarea unui film documentar cu privire la cultura şi tradiţiile multietnice.
Pentru realizarea obiectivului, Primăria municipiului Botoşani a declanşat procedura de achiziţie a unor servicii privind cazare, asigurare masă şi transport pentru participarea a minimum 50 de persoane, majoritatea artişti, fiind declarată câştigătoare societatea controlată de Adrian Macarie.
Facturi pentru servicii fictive
„În acest context, cu ocazia organizării a două festivaluri multiculturale în municipiile Bistriţa şi Botoşani, în perioada mai 2015 – septembrie 2015, omul de afaceri, cu intenţie, a întocmit mai multe înscrisuri false – facturile fiscale, rapoarte de activitate, liste de prezenţă, etc.- prin care a atestat în mod nereal prestarea unora dintre serviciile respective. Ulterior, aceste documente au fost înaintate de Primăria municipiului Botoşani şi Ministerului Culturii, în vederea decontării”, susţin procurorii DNA.
Prin aceste demersuri, în conturile societăţii administrate de Adrian Macarie au fost virate 106.640 lei şi respectiv 53.320 de lei pentru festivalurile de la Bistriţa şi Botoşani.
Astfel, festivalul de la Botoşani a avut loc în perioada 3 – 5 septembrie 2015 şi a cuprins standuri de prezentare a minorităţilor şi ateliere pentru copii, o expoziţie foto despre viaţa comunităţilor etnice, un spectacol în Centrul vechi, o paradă a portului tradiţional, urmată de un flashmob şi de un spectacol de dansuri şi cântece ale minorităţilor, însă valoarea facturilor ar fi fost umflate. Din acest motiv, în urma anchetei iniţiate, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, asupra unui imobil ce aparţine omului de afaceri, Ministerul Culturii constituindu-se parte civilă în cauză în vederea recuperării banilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani şi se află în prezent în Camera preliminară. Până la pronunţarea unei sentinţe definitive, cel în cauză beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.