Conform unor surse neoficiale Guvernul Dăncilă a blocat orice plată a taxelor auto aflate în prezent în plină campanie de restituire. Cauza, aşa cum era de aşteptat, o constituie lipsa fondurilor necesare ducerii la final a misiunii asumate în luna mai a acestui an.
Conform datelor oficiale oferite de Finanţele botoşănene, la data de 30 octombrie la nivelul judeţului se plătiseră 36% din sumele ce trebuieau să se întoarcă în buzunarele celor ce şi-au înmatriculat la Botoşani maşinile din import în perioada 2007-2016. Practic, din peste 54,5 milioane de lei cât era întreaga sumă, finanţele au reuşit să restituie aproape 20 de milioane de lei.
Cu alte cuvinte, ceva mai mult de o treime din bani au fost achitaţi până în prezent, cele mai mari plăţi făcându-se pe taxa de poluare. La acest capitol au fost depuse peste 10.000 de cereri, iar din suma totală cerută au fost plătiţi 16,9 milioane de lei, adică 84%. Pentru taxa specială s-au depus 2900 de socilitări de restituire, făcându-se plăţi totale de 2,6 milioane de lei, mai exact 96%. În cifre, finanţiştii mai au de dat 3,1 milioane de lei din taxa de poluare şi 84.600 de lei din taxa specială. Cea care nu s-a început, măcar, este restituirea timbrului de mediu, aşteptând să fie plătite la acest capitol 31,7 milioane de lei către 13.400 de solicitanţi. Reprezentanţii Direcţiei de Finanţe promiteau la finalul lui octombrie să demareze şi această etapă de plăţi „în următoarea perioadă”.
În loc să se înceapă plata, iată că Guvernul a sistat şi diferenţele rămase, deoarece „nu mai sunt fonduri”, iar botoşănenii ce încă nu şi-au primit banii rămân cu speranţa ca în 2019, odată cu votarea bugetului anual, să se facă şi alocarea necesară pentru reluarea restituirilor.
Taxa auto a fost aplicată sub diverse nume, din 2007 până în 2016. Inițial a fost introdusă sub numele de taxa auto de către fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, iar ținta ei era să protejeze România de ‘invazia’ de rable ieftine din Occident. Ulterior, denumirea sa a fost schimbată în taxa de primă înmatriculare, sau taxă specială, și apoi în timbru de mediu. Acesta din urmă s-a aplicat din 2013 și a fost declarat ilegal de către Curtea Europeană de Justiție în 2016.
27.000 de botoşăneni au depus cereri pentru restituirea a cel puţin una dintre aceste taxe.