Peste 2.000 de botoşăneni au participat astăzi la ceremoniile organizate în Piaţa 1 Decembrie desfăşurate cu ocazia Zilei Naţionale la Monumentul “Compania de mitraliere Maior Ignat în atac”. Atmosfera a fost una de sărbătoare, zeci de tineri şi de militari formând o coloană tricoloră de-a lungul pietonalului. Îmbrăcaţi în straie populare, cu drapelul în mâini, botoşănenii au sărbătorit cum se cuvine Centenarul Marii Uniri, uitând parcă de toate nemulţumirile.
În mulţime s-a aflat şi Maria, o fetiţă în vârstă de 6 ani, îmbrăcată în haine populare. Frigul părea să nu o fi speriat. „Am venit la Unire”, au fost cuvintele ei. Printre miile de botoşăneni veniţi să marcheze momentul a fost şi un bărbat care a venit cu o eşarfă tricoloră ţesută din cânepă, veche de 102 ani. „Am găsit-o în cufărul bunicii, acum câţiva ani. Era înfăşurată şi avea un bilet scris pe ea – 1916. Eşarfa asta este mărturia Marii Uniri din 1918”, a spus Vasile.
Adunaţi în faţa Palatului Administrativ, oficialităţile locale au venit pe jos spre Centrul vechi al municipiului, într-o mare tricoloră. Ei au fost întâmpinaţi de Garda de Onoare a Garnizoanei Militare Botoşani, condusă de locotenent colonelul Sorin Ioan Ciobanu, participant la mai multe misiuni internaţionale sub egida NATO. La ceremonii au participat însă plutoane de la toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, care au purtat drapele naţionale.
Importanţa momentului a fost punctată de istoricul militar, colonel Sergiu Balanovici, care a încercat în câteva minute să arate ce a însemnat momentul 1 Decembrie în istoria României.
Atmosfera de sărbătoare a fost punctată de un cor al Liceului pedagogic „Nicolae Iorga”, care a intonat imnul naţional sub sigla „100”. Un sobor de preoţi condus de protopopul de Botoşani Lucian Leonte a susţinut apoi o slujbă religioasă întru pomenirea celor care s-au jertfit pentru neam şi pentru ţară, ceremoniile continuând cu depuneri de coroane la monumentul aflat în Piaţa 1 Decembrie.