sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTTâlhari datori după ce au terorizat oraşul

Tâlhari datori după ce au terorizat oraşul

Trimişi la puşcărie de magistraţi, trei tineri care au jefuit în decembrie 2016 mai multe femei din municipiul Botoşani vor trebui să plătească daune morale de peste 40.000 de lei, plus cheltuieli privind acordarea îngrijirilor medicale victimelor care totalizează alţi aproape 4.500 de lei. Aşa a decis marţi Judecătoria Botoşani, după un proces civil disjuns din dosarul penal. Astfel, Ionuţ Mircea Iasciuc, Cătălin Constantin Aniţă şi Dragoş Petronel Moroşanu au fost obligaţi să-i plătească în solidar 25.000 de lei lui Ţilia G., alţii 5.000 de lei către Mihaela J. şi încă 10.000 de lei Marianei G. cu titlu de daune morale, plus 575 de lei daune materiale.
În schimb, în cazul uneia dintre victime, Elisabeta G. care a decedat în timpul procesului, cererea de daune a rămas nesoluţionată, o ultimă botoşăneancă, Maria P., refuzând să se constituie parte civilă. Cât priveşte cheltuielile de spitalizare, cei aproape 4.500 de lei vor trebui achitaţi de cei trei către Spitalul Judeţean „Mavromati”. Decizia instanţei nu este definitivă, însă daunele stabilite acum de instanţă au venit pentru a compensa măcar în parte traumele suferite de femei.

Oraş ţinut în teroare

Clipele trăite de victime au fost însă de groază. Atacurile au avut loc pe 14 şi respectiv 15 decembrie 2016, când Ionuţ Mircea Iasciuc, Cătălin Constantin Aniţă şi Dragoş Petronel Moroşanu, din Dorohoi, au venit în Botoşani, cu maşini de ocazie, cu gândul să facă rost de bani. Ţinta lor au fost femeile care mergeau singure pe stradă. Urmărite, acestea au fost lovite cu o brutalitate greu de imaginat şi prădate de poşete.
Prima femeie atacată a fost Ţilia G., de 89 de ani, care a fost urmărită de pe Calea Naţională, de vizavi de stadion, până pe aleea General Gheorghe Avramescu. Ulterior, tâlharii au pus ochii pe Elisabeta G., de 73 ani, care urcase într-un taxi de lângă Biserica Sf. Gheorghe şi au urmărit-o cu o altă maşină până pe Strada Ion Creangă, undeva în spatele Inspectoratului de Jandarmi. Femeia a coborât din taxi pregătindu-se să intre în curtea locuinţei, când a fost atacată pe neaşteptate.
A doua zi au urmat alte trei atacuri, Maria P, de 58 de ani, fiind lovită şi prădată în timp ce intra în bloc, pe Strada Primăverii nr. 2. Nemulţumiţi că nu au găsit prea multe valori în poşeta ei, cei trei au mers până în intersecţia cu Bulevardul George Enescu, unde au pus ochii pe Mihaela J., de 40 de ani, care a fost jefuită la etajul II al blocului în care locuieşte.
Ultima victimă, însă, Mariana G., de 47 ani, a fost atacată în spate la Casa Lux, fiind pur şi simplu desfigurată. Indivizii au urmărit-o din intersecţia Căii Naţionale cu strada Petru Rareş, iar la un moment dat femeia a realizat că tinerii se ţin după ea, dar a fost prea târziu.

Victime şi în Dorohoi şi Suceava

În urma unei anchete de proporţii, poliţiştii au ajuns la cei trei, care făcuseră însă şi alte victime în Dorohoi şi Suceava. Capturaţi, suspecţii au fost arestaţi preventiv şi judecaţi rând pe rând de trei instanţe diferite din cele trei localităţi primind tot atâtea pedepse cu închisoarea. Astfel, pentru faptele comise la Botoşani Moroşanu şi Aniţă au primit câte şapte ani de detenţie, iar Iasciuc opt ani de puşcărie. În schimb, pentru jafurile din Suceava, Ionuţ Mircea Iasciuc a fost condamnat la cinci ani şi patru luni de detenţie, iar Cătălin Constantin Aniţă la patru ani de închisoare. În schimb, pentru faptele din Dorohoi, cei trei au primit câte cinci ani de detenţie, în cazul lui Iasciuc şi Aniţă adăugându-se resturile din condamnările anterioare. În total, ar fi peste 50 de ani de puşcărie, dar tinerii au posibilitatea să ceară contopirea pedepselor. Asta pentru că, dacă nu o vor face, în momentul în care ar fi eliberaţi din penitenciar ei ar putea fi reîncarceraţi în serie. Între timp, Constantin Cătălin Aniţă a obţinut o contopire a pedepselor primite în dosarele de la Botoşani şi Suceava, instanţa hotărând că acesta ar avea de executat o pedeapsă rezultantă de nouă ani de închisoare.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.9 ° C
18.9 °
17.6 °
48 %
4.3kmh
100 %
S
19 °
D
5 °
lun
5 °
mar
6 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru cei care uită cam repede prin ce-am trecut e necesară o excursie la gară.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...