Un bust al marelui istoric botoşănean Nicolae Iorga a fost dezvelit astăzi, în faţa sediului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), instituţie care-i poartă numele. Activitatea s-a înscris în programul naţional dedicat Centenarului Marii Uniri. Bustul a fost realizat din bronz, după o lucrare a sculptorului botoşănean Marcel Mănăstireanu, cu sprijinul UPSS Botoşani. Proiectul a fost finanţat de Comitetul Inteministerial pentru Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. „Prin realizarea acestuia şi amplasarea în faţa unităţii, pompierii botoşăneni îşi arată recunoştinţa pentru bogăţia istorică şi culturală lăsată poporului român de marele istoric Nicolae Iorga”, au menţionat reprezentanţii ISU.
Acţiunea a inclus un ceremonial militar şi religios, la care au participat autorităţile locale, dar şi invitaţi de la ISU Iaşi şi Suceava precum şi de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Republica Moldova (Bălţi şi Edineţ). Despre însemnătatea zilei, contribuţia marelui savant Nicolae Iorga la înfăptuirea Marii Uniri şi despre opera sculptorului Marcel Mănăstireanu au vorbit inspectorul şef al ISU Botoşani, colonel Cristian Amarandei, muzeograful Gheorghe Median şi Ana Elisabeta Florescu. Slujba de sfinţire a fost oficiată de preotul militar, lt. colonel Ştefan Grădinaru.
Avansări cu ocazia Zilei Naţionale
Cu prilejul zilei de 01 Decembrie – Ziua Națională a României, în semn de apreciere pentru modul exemplar în care şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, au fost înaintaţi în grad înaintea expirării stagiului minim, un ofițer şi trei subofiţeri, astfel: în gradul de locotenent colonel, Petrică Ciobănașu, iar în gradul de plutonier adjutant Adrian Maghiar, Ionuț Ilie Mardari și Daniel Constantin Rudei. Totodată, s-a dat citire ordinului Inspectorului General de numire în funcția de prim-adjunct al inspectorului șef a colonelului Dan Decebal Muraru, cel care a câştigat concursul organizat în acest sens la sfârşitul săptămânii trecute.
Pentru evidențierea în mod deosebit în executarea misiunilor încredințate, locotenentul Vasile Dohotariu a primit distincția de serviciu – insigna simbol. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea forțelor ISU Botoșani, pe ritmul muzicii militare interpretată de către ansamblul de copii de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Dorohoi, coordonată de învățătorul Vasile Bradu.