joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocal BTBisericile vechi ale Botoşanilor - Biserica Sf. Ilie (I)

Bisericile vechi ale Botoşanilor – Biserica Sf. Ilie (I)

O altă biserică mai nouă a Botoşanilor este cea cu hramul Sf. Ilie. Biserica originară era din lemn şi ea este menţionată pentru prima dată la 13 mai 1768, în privilegiul de întemeiere dat de mitropolitul Gavril Callimachi breslei blănarilor din Botoşani. Cu acest prilej, membrilor breslei li s-a întărit săvârşirea praznicului pe care ei înşişi l-au ales, „a Sf<â>ntului, slăvitului şi râvnitoriului Prorocu Ilie Thezviteanul, la luna lui iulie, în 20 de zile”. Unul din punctele acestui privilegiu întemeietor de breaslă glăsuieşte: „Pentru câţi bani să vor strânge din milosteniia breslii şi dintr-alte gloabe, să aibă breasla a face cutie osebită întru care să adune acei bani, şi cu o săptămână mai înnaintea praznicului deschizând-o, câţi bani să vor afla să-i dea la trebuinţa bisericii, unde va fi hramul lui Sfeti Ilie, adecă la făclii, la tămâe, la untdelemn şi la alte trebuinţe şi podoabe bisericeşti”.

Se poate ca hramul nou, al Sf. Ilie, să fi fost dat bisericii de lemn cu acest prilej, în privilegiul mitropolitului Callimachi specificându-se că biserica pe care urmau să o aibă în grijă breslaşii era aceea „unde va fi hramul lui Sfeti Ilie”, şi nu unde este acel hram, cum ar fi fost normal să se scrie.

Vechea biserică de lemn, poate reparată şi înzestrată cu odoare de către membrii breslei, nu a fost înlocuită, se pare, cu una de zid decât în deceniul patru al secolului al XIX-lea, când mijloacele financiare au îngăduit-o. Astfel, biserica era şindriluită în 1779, iar în 1801 îi căzuse clopotniţa.

Abia în 1809 se va ridica o nouă clopotniţă, de proporţii monumentale. Pisania, cu data de 1809 iulie 20 (sărbătoarea Sf. Ilie), conţine următoarea însemnare: „Aciastă clopotniţă s-au făcut prin silinţa epitropilor Chiriac staroste, Ştefan Patatu, Gheorghe Paiu, erei Constantin, cu cheltuiala dumnialor şi a toată breasla blănarilor şi  altor fraţi ctitori care au făcut ajutor. 1809 iulie 20”.

La 8 aprilie 1837, epitropii bisericii încheie un contract cu nişte calfe de pietrari pentru ridicarea, din temelii, a unei biserici noi, de zid. Trupul bisericii, la mijloc, avea să fie suficient de larg pentru a permite clădirea pe el a unui turn boltit. Lărgimea bisericii trebuia să fie cât cea a Vovideniei, iar boltitura unde stau cântăreţii ca la Uspenia, la fel şi pardoseala. Dacă era nevoie, clopotniţa urma a fi stricată, apoi reconstruită, pentru a se potrivi cu turnul de pe naos. Lucrul urma a se începe a doua zi după Duminica Tomii din următorul an, adică 1838, când salahorii meşterilor urmau a dărâma cât mai repede vechea biserică. Termenul stabilit pentru finalizarea bisericii era de trei ani, iar dacă vor avea „putinţă şi înlesnire de toate” calfele se angajau să gătească biserica în doi ani.

 

Prof. dr. Daniel BOTEZATU

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
9.6 °
7.8 °
98 %
4.5kmh
100 %
mie
9 °
J
10 °
vin
16 °
S
16 °
D
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...