Pe 25 noiembrie este cinstită Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. Ea a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. S-a născut în cetatea Alexandriei, într-o familie nobilă. Datorită frumuseţii şi înţelepciunii ei, chiar împăratul Maximian îşi dorea să-i devină soţie. Ecaterina credea că niciun bărbat nu se ridica la nivelul ei intelectual şi refuza să se căsătorească.
Mama ei decide să o ducă la un părinte duhovnicesc din afara cetăţii, ca să o ajute să întâlnească un tânăr care să-i devină soţ. Părintele îi va vorbi de Hristos şi îi va dărui o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în braţe. După această întâlnire, Sfânta Muceniţă Ecaterina are două viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în braţe. Însă pentru că nu era creştină, nu reuşeşte să vadă faţa Mântuitorului şi alege să primească Sfântul Botez.
În a doua vedenie, Hristos îi dăruieşte un inel de logodnă. Ecaterina rămâne uimită când găseşte a doua zi inelul pe degetul său. Din acel moment viaţa i se schimbă radical. Ecaterina merge la împăratul Maximian şi îi spune ca închinarea la idoli este o deşertăciune. Este dusă în faţa unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni pe care îi înfruntă şi reuşeşte să-i aducă la adevărata credinţă.
Ecaterina nu renunţă la credinţa în Hristos şi de aceea este zdrobită de fiarele ascuţite a patru roţi (de aceea sfânta este reprezentată în icoane ţinând în mână o roată).
Pe 25 noiembrie 305, Sfânta Ecaterina a fost decapitată. Trupul ei a fost luat de îngeri şi dus pe Muntele Sinai. Sfintele moaşte vor fi descoperite unui călugăr de la o mănăstire de la poalele Sinaiului (Egipt), care le va aduce în această mănăstire.
Toţi cei care ajung să se închine moaştelor Sfintei Ecaterina din mănăstirea de pe muntele Sinai primesc în dar un inel, în cinstea celui pe care Hristos l-a dăruit Sfintei Muceniţe.
Având în vedere vasta ei cultură, Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina este cunoscută ca ocrotitoare a intelectualilor. În Mănăstirea Sinai se află mâna şi capul Sfintei Mare Muceniţe. Şi în Bucureşti, la Biserica Sfânta Ecaterina, paraclis universitar, se află racla cu o părticică din moaştele sfintei.
Botoşănenii sunt aşteptaţi să o cinstească pe Sfânta Ecaterina, participând la slujba de hram oficiată astăzi la biserica din cartierul ANL Bucovina.