vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocal BTMartor incomod audiat în dosarul Ţurcanu

Martor incomod audiat în dosarul Ţurcanu

Proiecte doar pe hârtie şi construcţii făcute înainte de obţinerea documentelor. Aşa s-a ridicat casa din Aleea Pajiştei pentru care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Aspectele au ieşit la iveală ieri, în cadrul procesului care se judecă la Tribunalul Botoşani. Iar cel mai incomod martor s-a dovedit a fi chiar tânărul care a făcut proiectul casei, Adrian Sebastian Borş. Chemat pentru a doua oară să dea explicaţii în faţa instanţei, el a fost extrem de tranşant declarând că proiectul ar fi fost realizat la solicitarea angajaţilor CJ Ştefan Codău şi Lucian Diac, care l-au şi plătit, dar în numele lui Florin Ţurcanu, cu care s-a întâlnit de altfel pe terenul cu pricina, unele schiţe fiindu-i prezentate Roxanei Anuşca, actuala soţie a lui Ţurcanu. Doar că actuala construcţie nu coincide cu proiectul întocmit atunci de el.

Lucrări făcute ilegal

Că multe dintre lucrări s-au făcut înainte de intrarea în legalitate a confirmat-o ieri şi arhitectul Mihai Tulbure, cel care a întocmit proiectul Planului Urbanistic Zonal pentru trecerea terenului din Aleea Pajiştei din extravilan în intravilan. Astfel, după realizarea PUZ-ului, Mihai Tulbure a fost solicitat să întocmească şi proiectul pentru construcţie, doar că în momentul în care a ajuns pe Aleea Pajiştei a găsit o altă construcţie ridicată şi a refuzat noua ofertă. Cert este că cel care l-a plătit pentru PUZ a fost tot Lucian Diac, consilierul fostului preşedinte CJ.
Audierile de ieri au demonstrat şi ce fel de oameni ajung să lucreze la unele primării. Chemat pentru a da declaraţii în dosar, Vasile Condriuc, referent în cadrul Primăriei Avrămeni (n.r. – cel care ar fi făcut parte din Comisia de achiziţii publice în momentul în care Marcel Bîrsan a câştigat licitaţia pentru pietruirea drumurilor, „contractată” în schimbul construirii casei), nu a fost în stare să răspundă la nici o întrebare. De altfel, bărbatul părea că nici nu ştia că a făcut parte dintr-o asemenea comisie.

Expertiză făcută greşit

Interesant este că deşi instanţa a desemnat un expert care trebuia să facă o evaluare a casei din Aleea Pajiştei, acesta nu a înţeles care sunt obiectivele expertizei. Asta pentru că a cerut informaţii de la constructor şi de la familia Ţurcanu. Ori expertiza trebuia să identifice clădirile, să stabilească suprafaţa exactă a construcţiilor precum şi materialele utilizate, activităţi pe care trebuia să le desfăşoare singur, direct în teren. Din acest motiv avocaţii apărării au cerut înlocuirea lui, însă instanţa a respins această variantă.

Trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Fostul preşedinte CJ Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în urmă cu doi ani şi jumătate, după ce în perioada 2013 – 2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său Aristomel Anuşcă, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât să câştige o serie de licitaţii pentru investiţii derulate cu bani de la buget.
Casa ar fi fost ridicată de societatea Cornell’s Floors, dar prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru a „plăti” facturile fictive emise.
Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au organizat mai multe percheziţii. Arestat preventiv, Florin Ţurcanu a susţinut că nu a vrut decât să-şi ajute socrul, care a fost inculpat şi el pentru complicitate.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.3 °
42 %
3.4kmh
8 %
vin
20 °
S
18 °
D
6 °
lun
4 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...