Proiecte doar pe hârtie şi construcţii făcute înainte de obţinerea documentelor. Aşa s-a ridicat casa din Aleea Pajiştei pentru care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Aspectele au ieşit la iveală ieri, în cadrul procesului care se judecă la Tribunalul Botoşani. Iar cel mai incomod martor s-a dovedit a fi chiar tânărul care a făcut proiectul casei, Adrian Sebastian Borş. Chemat pentru a doua oară să dea explicaţii în faţa instanţei, el a fost extrem de tranşant declarând că proiectul ar fi fost realizat la solicitarea angajaţilor CJ Ştefan Codău şi Lucian Diac, care l-au şi plătit, dar în numele lui Florin Ţurcanu, cu care s-a întâlnit de altfel pe terenul cu pricina, unele schiţe fiindu-i prezentate Roxanei Anuşca, actuala soţie a lui Ţurcanu. Doar că actuala construcţie nu coincide cu proiectul întocmit atunci de el.
Lucrări făcute ilegal
Că multe dintre lucrări s-au făcut înainte de intrarea în legalitate a confirmat-o ieri şi arhitectul Mihai Tulbure, cel care a întocmit proiectul Planului Urbanistic Zonal pentru trecerea terenului din Aleea Pajiştei din extravilan în intravilan. Astfel, după realizarea PUZ-ului, Mihai Tulbure a fost solicitat să întocmească şi proiectul pentru construcţie, doar că în momentul în care a ajuns pe Aleea Pajiştei a găsit o altă construcţie ridicată şi a refuzat noua ofertă. Cert este că cel care l-a plătit pentru PUZ a fost tot Lucian Diac, consilierul fostului preşedinte CJ.
Audierile de ieri au demonstrat şi ce fel de oameni ajung să lucreze la unele primării. Chemat pentru a da declaraţii în dosar, Vasile Condriuc, referent în cadrul Primăriei Avrămeni (n.r. – cel care ar fi făcut parte din Comisia de achiziţii publice în momentul în care Marcel Bîrsan a câştigat licitaţia pentru pietruirea drumurilor, „contractată” în schimbul construirii casei), nu a fost în stare să răspundă la nici o întrebare. De altfel, bărbatul părea că nici nu ştia că a făcut parte dintr-o asemenea comisie.
Expertiză făcută greşit
Interesant este că deşi instanţa a desemnat un expert care trebuia să facă o evaluare a casei din Aleea Pajiştei, acesta nu a înţeles care sunt obiectivele expertizei. Asta pentru că a cerut informaţii de la constructor şi de la familia Ţurcanu. Ori expertiza trebuia să identifice clădirile, să stabilească suprafaţa exactă a construcţiilor precum şi materialele utilizate, activităţi pe care trebuia să le desfăşoare singur, direct în teren. Din acest motiv avocaţii apărării au cerut înlocuirea lui, însă instanţa a respins această variantă.
Trimis în judecată pentru fapte de corupţie
Fostul preşedinte CJ Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în urmă cu doi ani şi jumătate, după ce în perioada 2013 – 2014 i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său Aristomel Anuşcă, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât să câştige o serie de licitaţii pentru investiţii derulate cu bani de la buget.
Casa ar fi fost ridicată de societatea Cornell’s Floors, dar prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru a „plăti” facturile fictive emise.
Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au organizat mai multe percheziţii. Arestat preventiv, Florin Ţurcanu a susţinut că nu a vrut decât să-şi ajute socrul, care a fost inculpat şi el pentru complicitate.