joi, decembrie 5, 2024
HomeLocal BTFotografii unicat cu prematuri învingători (GALERIE FOTO + video)

Fotografii unicat cu prematuri învingători (GALERIE FOTO + video)

Copii care au dat statisticile peste cap. Asta au prezentat ieri mămicile lor, medicii specialiști în neonatologie de la Maternitate și asociația Salvați Copiii, într-unul din cele mai emoționante evenimente care au avut loc la Secția de Obstetrică și Ginecologie din Botoșani.

17 noiembrie este Ziua Internaţională a Prematurului, iar cadrele medicale de la Secţia de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati au marcat această zi, organizând o expoziţie foto unica şi o întâlnire cu micuţii care au venit pe lume înainte de termen și cărora aproape nimeni nu le dădea nicio șansă. “Aceștia sunt copii care au coborât din statistici să ne arate că și acestea pot fi greșite. Sunt copii care au venit pe lume la 25, 28, 29 de săptămâni, cu greutate de 850, 1000 sau 1300 de grame. Sunt copii pe care acum 5-10 ani nici măcar nu îi consideram nou-născuți la aceste valori. Dar acum ei sunt bine, sănătoși și gata să se bucure de viața din fața lor”, a precizat șeful Secției Neonatologie, medicul Carmen Zaboloteanu, specialist în neonatologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență.

La eveniment au luat parte câteva zeci de mămici, cu copiii lor, iar o parte din ei fac parte dintr-un album foto inedit și emoționant. În fiecare fotografie este înfățișat unul din copiii cărora statistica nu le-ar fi dat o șansă la viață, în prezent, ținând în mâini poza alb negru a ceea ce au fost ei când au venit pe lume, doar niște fărâme de speranță. “Era singurul copil. A stat la incubator, am alăptat-o cât și cum am putut și am sperat și m-am rugat cât am putut. Am sperat tot timpul că va fi bine. Cadrele medicale de aici au fost minunate și au luptat și ele pentru viața copilașului meu”, a spus una din mămicile care au luat parte la eveniment.

În lume, 15 milioane de copii se nasc anual înainte de termen. La fiecare 10 minute, la nivel global se nasc 250 de copiiprematuri.

Potrivit literaturii de specialitate, se consideră naștere prematură orice naștere înainte de împlinirea vârstei de 37 săptămâni de gestație.

Prematuritatea reprezintă principala cauză de mortalitate la copiii sub o lună si a doua cauză de deces la copiii sub 5 ani. Copiii supravețuitori se pot confrunta cu dizabilități pe viață,cum ar fi paralizie cerebrală, dificulatăți de învățare, problemede auz și vedere.

Noile studii arată că decesele copiilor prematuri pot fi reduse cu 75%.

Din acest motiv, prematuritatea reprezintă o problemă de sănătate publică și conștientizarea ei poate salva vieti.

La nivelul județului Botoșani, în anul 2018 10% din totalul de nașteri în primele 10 luni ale anului au fost premature.

Din cei peste 200 de copii născuți prea devreme:

10 au fost cu prematuritate extremă –sub 28 săptămâni de gestație și sub 1000 grame

30 au fost cu greutatea între 1000-1500 grame

60 au cântărit între 1500 grame și 2000 grame

110 au cântărit peste 2000 grame la naștere

Complicații ale prematurității:

30 dintre copiii prematuri au avut nota Apgar la naștere între 1 și3 și au necesitat manevre de reanimare la naștere constând înintubație oro-traheală, ventilație cu presiune pozitivă cu mască șibalon, și masaj cardiac extern.

80% dintre nașterile premature au avut probleme respiratorii

30% dintre copiii născuți prematur au avut nevoie de suportrespirator invaziv sau non-invaziv

15 nou născuți prematuri au prezentat Enterocolită ucero-necrotică stadiu I-II Bell

3 copii au prezentat hemoragie intraventriculară

10 copii au prezentat pneumothorax

14 copii au prezentat Retinopatie de prematuritate Stadiile I-III.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0 °
97 %
1.3kmh
100 %
joi
2 °
vin
3 °
sâm
6 °
Dum
11 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când au văzut rezultatele, pesediștii au uitat să se bucure, dar și-au amintit când au văzut ziariștii.

EDITORIAL

Nu am niciun dubiu că locul unde se pot vedea cei mai încruntați, îngândurați și supărați botoșăneni este de departe Piața Centrală. Nici la...

EPIGRAMA ZILEI

Popor mințit, popor sărac, De bine, cum să ai tu parte, Când facultatea-i fără bac Iar școala e fără de carte? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...