joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocal BTAstăzi - Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Astăzi – Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt cinstiţi pe 8 noiembrie, ziua pe care Biserica o dedică  îngerilor. Cifra 8 este simbolul vieţii veşnice – iar îngerii aparţin veşniciei. Numele Sfântului Arhanghel Mihail, Mi-cha-El în limba ebraică, înseamnă cine este ca Dumnezeu?, iar numele Sfântului Arhanghel Gavriil, Gabriel în limba ebraică, înseamnă Dumnezeu este puterea mea.

Sfântul Arhanghel Mihail este cel care a pus capăt căderii îngerilor răi. El i-a vestit lui Lot pierirea Sodomei şi Gomorei şi, conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.

Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Naşterea Domnului, a Sfântului Ioan Botezătorul şi a Maicii Domnului. El a hrănit-o pe Fecioara Maria în Sfânta Sfintelor şi tot el este cel care a prăvălit piatra de la uşa mormântului Domnului şi a şezut deasupra ei.

Chipurile celor doi Arhangheli sunt pictate pe uşile altarelor bisericeşti. Sfântul Mihail este pictat pe uşa din nord, iar Sfântul Gavriil pe cea din sud.

Sfântul Arhanghel Mihail este zugrăvit ca oştean cu mantie, având în mână o sabie, semnul puterii, dreptăţii şi judecăţii dumnezeieşti. Sfântul Gavriil este pictat diacon şi are în mână o floare de crin alb, ca simbol al purităţii, al bucuriei şi binecuvântării, pentru ca el aduce omenirii vestea întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Slujitorii Bisericii spun că îngerii au menirea de a-i ajuta pe oameni să progreseze în cunoaşterea lui Dumnezeu. Îngerii le sunt credincioşilor ocrotitori şi modele de urmat.

Sfinţii Arhangheli sunt şapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil şi Varahil, însă cei mai cunoscuţi sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Astăzi multe biserici şi comunităţi botoşănene care îi au drept ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil îşi serbează hramul.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
11.1 ° C
11.1 °
9.4 °
95 %
1.3kmh
100 %
J
11 °
vin
16 °
S
17 °
D
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...