Un bebeluş de doar 1.000 grame a fost adus pe lume vineri seară. Băieţelul s-a născut înainte de termen la, doar 26 de săptămâni de sarcină la Maternitatea din Dorohoi, iar medicii specialişti se chinuie să îl ţină în viaţă. Potrivit cadrelor medicale, copilul se încadrează mai mult în categoria celor dismaturi, aşa cum sunt numiţi cei care au o întârziere în creşterea intrauterină (I.C.I.U). Practic, potrivit medicilor, avortul este legal, cu unele restricţii până în săptămâna 24 de sarcina, bebeluşul fiind astfel cu două săptămâni mai mare decât un avorton. Din acest motiv, medicii dorohoieni au solicitat transferul bebeluşului la Suceava, o ambulanţă cu medic ducându-l pe acesta în judeţul vecin cu ajutorul unui incubator special.
Disperați de numărul foarte mare de gravide care ajung la Maternitate să nască fără a avea sarcinile monitorizate de medici, i-a făcut pe ce de la Ministerul Sănătății ia în calcul decontarea transportului acestora pentru efectuarea analizelor biologice și examenelor clinice complementare, în vederea urmăririi corecte a sarcinii. Măsura ar urma să fie pusă în aplicare din toamna acestui an, iar printre persoanele beneficiare se numără femeile aparținând minorităților rome, femei șomere, tinere beneficiare ale venitului minim garantat, beneficiare de sprijin pentru întreținerea familiei, femei care au în întreținere copii cu dizabilități. Potrivit medicilor specialiști de la Maternitatea Botoșani, există foarte multe cazuri în care femeile însărcinate vin la medic doar în momentul în care nasc. „Acest lucru este dăunător atât pentru viitoarea mamă cât şi pentru copil. Există riscul ca micuţul să se nască prematur, să sufere de malformaţii sau în cel mai rău caz să survină decesul la scurt timp după naştere”, a precizat medicul specialist în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.
Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea și protejarea pentru menținerea în viață a nou-născutului prematur, fiind caracterizată ca una din cele mai dificile specialităţi medicale, echivalent cu terapia intensivă, doar că la bebeluşi, care prezintă probleme mult mai mari.