Un tânăr în vârstă de 26 de ani, care a lovit doi poliţişti şi i-a ameninţat chiar în sediul Poliţiei, a fost trimis în judecată de procurori sub acuzaţia de ultraj. Faptele s-au petrecut în noaptea de 6 spre 7 octombrie 2017, în jurul orei 2, chiar în centrul municipiului Dorohoi, când individul, Cristian Constantin D., tehnician silvic la o firmă din Suceava, a refuzat să se legitimeze pentru a putea fi identificat de către un echipaj de poliție, după care i-a lovit cu picioarele pe cei doi agenţi din cadrul Biroului Ordine Publică, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu și care încercau să îl conducă la sediul poliției, continuând să le aducă amenințări și în acest loc.
Vinovăţie recunoscută pentru o pedeapsă mai blândă
Cazul a ajuns atunci în atenţia procurorilor, iar Cristian Constantin D. a recunoscut totul şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, care a fost respins însă de instanţă, pedeapsa prevăzută – o amendă de 5.000 de lei, fiind considerată prea blândă pentru fapta comisă. „Infracțiunile săvârșite prezintă un grad de pericol social ridicat, în condițiile în care prin acțiunile sale inculpatul a contribuit la lezarea integrității fizice și psihice a unor agenți de poliție aflați în exercițiul funcției. Dincolo de imperativul respectării integrității fizice și psihice a oricărei persoane, instanța arată că, în condițiile date, persoanele vătămate nu sunt niște persoane oarecare, ci aceștia au calitatea de polițiști aflați în exercițiul funcțiunii, fapt ce denotă că inculpatul a înțeles să nu accepte autoritatea statului român manifestată prin exponenții săi cei mai direcți, cum sunt agenții de poliție”, au invocat atunci magistraţii.
Poliţişti apăraţi de judecători
Totodată, a subliniat instanţa, „infracțiunea de ultraj reprezintă o infracțiune deosebit de gravă deoarece prin comiterea unei astfel de fapte se aduce atingere autorității de stat întruchipată de agenții de poliție și se afectează în mod iremediabil simbolul de putere pe care polițiștii trebuie să îl inspire publicului”. În motivarea deciziei, judecătorii au arătat că un agent de poliție agresat nu va reuși ulterior agresiunii comise asupra sa să mai producă un impact la fel de puternic în situațiile în care prezența sa s-ar impune, deoarece nu va fi perceput ca reprezentând un simbol al autorității de stat. „Din acest punct de vedere, instanța apreciază că orice atingere adusă valorii sociale ocrotită prin incriminarea faptei de ultraj este periculoasă în concret pentru că poate încuraja și alte persoane să aibă o conduită contrară normelor democratice”, se arată în decizie. Prin urmare, dosarul s-a întors la Parchet, iar tânărul a fost trimis în judecată, urmând să răspundă în faţa judecătorilor pentru fapta comisă.