Maternitatea Botoșani a primit din nou aparatură performantă de la Organizația Salvați Copiii România, devenind una din ţintele preferate ale organizaţiei. Donația constă într-un ventilator neonatal și un ecograf performant în valoare de 28.400 euro, care să îi ajute pe medicii specialişti în neonatologie să salveze viața copiilor născuți prematur.
Potrivit cifrelor, în primele nouă luni ale anului 2018, din 1945 nașteri, 179 au fost nașteri cu prematuri. „Nu ştiu câţi au văzut un prematur în prima zi de viaţă respirând. Este în acelaşi timp cel mai frumos şi cel mai înfricoţător lucru. Pentru că se luptă să respire prin toată fiinţa lui, cu tot corpul lui şi parcă vrei să respiri tu în locul lui. Aparatura aceasta ne ajută să le dăm o şansă în plus celor care au probleme grave cu respiraţia. Fie că au nevoie chiar şi de o zi de oxigen suplimentar, acum îi putem ajuta mult mai bine”, a precizat medicul specialist în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neotatologie din cadrul Spitalului Judeţean.
La eveniment a participat Amalia Năstase, ambasador al campaniei, și Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii României. Gabriela Alexandrescu a declarat că este a patra oară când organizația ajunge la Botoșani cu aparatură, până în prezent valoarea donaţiilor fiind de 88.000 euro. „Suntem fericiți că revenim la Botoșani. Am revenit aici pentru că sunt foarte multe nașteri, ceea ce este minunat. Anul trecut au fost 2700 de nașteri, doar că dintre acestea aproape 10% sunt nașteri premature. Echipamentele medicale lipsă sau uzura celor existente reprezintă una dintre cauzele majore care influențează negativ rata mortalității infantile. Aici este nevoie de echipamente pentru că sunt nașteri multe, dacă comparăm cu alte spitale din țară”, a spus președintele executiv Salvați Copiii României.
La rândul său, Amalia Năstase a spus că un copil prematur este o experiență grea. „Este o mare onoare să poți să lupți pentru viața bebelușilor. E ceva pe care toți ar trebui să o facem. Dacă cineva din familie a avut un copil prematur, atunci toată familia știe despre ce e vorba și nu trebuie să le mai spui nimic. Nu toată lumea, din fericire, a avut treabă cu un copil prematur, și atunci este nevoie să le spunem tuturor că este o experiență foarte grea și prin care un copil poate să treacă doar cu ajutorul doctorului și al echipamentului”, a spus Amalia Năstase.
În 2018, Salvați copii și-a planificat donarea a 122 echipamente către 37 de maternități din țară. Aparatura a fost achiziționată cu fonduri de la persoane fizice și companii, prin mecanismele: donații online, sms, direct debit, 2% din impozitul pe venit și 20% din impozitul pe profit.