Învăţământul românesc rămâne domeniul unde nu se acordă sporuri, deşi pe 31 ianuarie 2018 premierul Viorica Dăncilă a anunţat că a fost creat cadrul legislativ pentru a fi dat acest drept. Potrivit hotărârii de guvern, până la 31 martie, şcolile erau obligate să facă măsurători, determinări la locurile de muncă ce se încadrează în prevederile legale.
Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ a afirmat încă din iarnă, în timpul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, că timpul alocat măsurătorilor este prea scurt, iar unităţile nici nu au bani în buget pentru plata acestora. Au urmat şi alte şedinţe în care a fost analizată problema sporurilor.
La această dată, potrivit liderului LSI, în 50% dintre şcolile botoşănene nu au fost făcute aceste măsurători, însă drepturile nu se acordă nici în unităţile unde specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică au făcut expertizări. „Avem școli care au pus în aplicare hotărârea guvernului privind acordarea sporurilor. Au făcut expertizarea locurilor de muncă, au buletine de determinare, au discutat în Consiliul de Administrație, au stabilit că, de exemplu, două persoane ar trebui să ia un spor de 5% la salariu. Nu pot să aplice că nu le dă voie EduSal (sistem informatic ce susţine toate activităţile de gestionare a finanţării unităţilor de învăţământ din prisma salarizării şi gestionării personalului – n.r.). De ce au mai dat Hotărâre de Guvern dacă noi nu o putem aplica?”, a precizat Liviu Axinte.
Acesta a arătat că în alte domenii de activitate se dau sporuri. „Este o bătaie de joc. Unitățile ar trebui să parcurgă niște pași, ar trebui să facă determinările, să ia hotărârea, să stabilească de câți bani au nevoie, să ceară banii la inspectorat, ca să poată aplica. Ori lucrurile acestea nu se întâmplă, nu există buget. Totul este încadrarea în buget. Lucrurile acestea se întâmplă în învățământ, în alte domenii se dau bine mersi sporurile pentru condițiile de muncă. La noi este o strictețe extraordinară prin acest regulament”, a mai spus Liviu Axinte, adăugând că această hotărâre a fost dată pentru a bloca sporurile, dat fiind faptul că, în şcolile botoşănene au fost acordate sporuri până la finele anului trecut, în baza unor hotărâri judecătoreşti.