Municipalitatea botoşăneană nu va primi de la Guvern şase milioane de lei pentru a acoperi partea de subvenţie la termoficare. Luna trecută, în cadrul unei şedinţe la care au participat primarii oraşelor care mai au încălzire centralizată şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, primarii au solicitat fonduri pentru a putea asigura agent termic în această iarnă, necesarul ridicându-se la 474 de milioane de lei.
„Acum a venit Guvernul şi a spus, nu vă dăm bani, împrumutaţi-vă de la Trezorerie pentru subvenţie şi asigurare combustibil. Asta este soluţia şi sensul unei hotărâri de guvern. Nu vreau să ne împrumutăm de la Trezorerie pentru subvenţia la termoficare, ci pentru obiective de investiţii. La sfârşitul acestei luni oricum facem o rectificare de buget. Este ultima rectificare de buget în ceea ce priveşte investiţiile şi atunci vom mai aşeza unele sume în buget”, a explicat primarul Cătălin Flutur.
La ultima rectificare a bugetului local, societatea Modern Calor a primit două milioane de lei. „Noi avem 164 de lei pe gigacalorie, preţ facturat clienţilor casnici, probabil cel mai mic preţ pe încălzire centralizată. Celelalte oraşe s-au dus la 230, 250 de lei preţul de referinţă pentru populaţie. Dacă noi creşteam preţul de referinţă la populaţie, nu mai trebuia să dăm acum la Modern Calor 4 milioane de lei cât ne mai cer”, a concluzionat primarul. În municipiul Botoşani, preţul total al unei gigacalorii este de 360,99 de lei, din care populaţia plăteşte 164 de lei, diferenţa fiind asigurată de la bugetul local.
Municipalitatea suceveană a decis să împrumute zece milioane de lei de Trezorerie, după ce a solicitat aceeaşi sumă de la guvern. În municipiul vecin, preţul total al gigacaloriei a ajuns la 448,5 lei, din care populaţia plăteşte 240 de lei.