Peste 500 de polițiști, polițiști de frontieră, polițiști locali și jandarmi, elevi, dar și simpli cetățeni au participat, marți, la lecțiile de acordare a primului ajutor care au fost predate de medicii si asistenții UPU – SMURD împreună cu paramedicii ISU Botoșani. Acestea au fost organizate în municipiile Botoșani și Dorohoi, precum şi orașele Săveni şi Ştefăneşti, pentru a marca Ziua Europeană a Resuscitării.
Lecțiile s-au desfășurat în municipiul Botoșani, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă”, în municipiul Dorohoi – Sala Polivalentă, precum și în sălile de sport din orașele Săveni și Ștefănești.
Potrivit organizatorilor, acest demers are ca scop educarea populaţiei din județul Botoșani în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor, în vederea creşterii numărului de supravieţuitori în cazul unui stop cardio-respirator. De altfel, acţiunea de ieri se vrea a fi o primă etapă în acest sens, iar personalul medical a dorit în principal ca poliţişţii să ia parte la aceste cursuri, pentru că de multe ori ajung primii la situaţii în care viaţa cuiva poate fi în pericol din punct de vedere medical. „Am dorit să începe cu insituţiile cu care noi venim în contact, cu care ne întâlnim la accidente rutiere şi alte situaţii critice. În astfel de situaţii orice secundă contează, iar prin aceste cursuri dorim să creştem rata de supravieţuire şi calitatea actului medical. Urnătorul pas este să ne îndreptăm spre instituţiile de învăţământ şi apoi spre populaţia generală”, a precizat medicul specialist în urgenţe Ramona Elena Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD Botoşani.
Acţiunea a fost organizată şi cu reprezentanţii Poliţiei, la cursuri luând parte mai mulţi poliţişti rutieri, dar nu numai. „Este o acţiune binevenită, pentru că de multe ori poliţiştii sunt primii care ajung la cazuri precum accidentele, unde măsurile de prim ajutor sunt indicate în cel mai scurt timp. Au fost şi situaţii în care ambulanţele au ajuns mai greu pentru că au fost şi ele implicate în alte evenimente, iar ajutorul nostru este foarte important în astfel de situaţii”, a precizat comisarul Victor Ciubotariu, şeful Poliţiei Rutiere Botoşani.
De altfel, cadrele medicale au dat ca exemplu al necesităţii însuşirii măsurilor de prim ajutor de către poliţişti, cazul unui tânăr de 15 ani din Flămânzi, care în prezent este în viaţă după ce a fost resuscitat de poliţiştii ajunşi primii la faţa locului şi apoi de cadrele medicale, după ce a căzut într-o piscină şi a intrat în stop cardio-respirator.