Mai devreme ca niciodată, gripa şi-a făcut deja simţită prezenţa la Botoşani. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au raportat deja pe ultima săptămână şase cazuri de gripă, toate diagnosticate după semnele clinice ale bolii, nu şi cu laboratorul. Dintre cele şase persoane, toate cu vârste peste peste 50 de ani, una a fost şi spitalizată. Altfel, potrivit statisticilor DSP, în ultima săptămână au fost contabilizaţi 865 de botoşăneni cu viroze respiratorii şi 294 cu pneumonii, aproape 700 dintre toţi aceştia fiind copii până în 14 ani. Din totalul cazurilor înregistrate, 135 de persoane au avut nevoie de tratament de specialitate în spital, mai mulţi decât în prima săptămână de raportare, semn că afecţiunile respiratorii devin mai virulente. La bebelușii de până într-un an au fost înregistrate 36 de pneumonii și 102 viroze.
În acest timp, însă, spre deosebire de anii trecuţi, campania de vaccinare antigripală a început deja, fiind adusă deja o primă tranşă de vaccinuri antigripale, pentru imunizarea personalului medical. De altfel prima tranşă de doze de vaccin a fost aproape epuizată, din cele 1.200 de persoane care puteau fi imunizate, 1.100 primind deja vaccinul.
Astfel, vaccinarea antigripală a populaţiei din grupele de risc va începe la sfârșitul lunii octombrie sau cel mai târziu la începutul lunii viitoare.
În ceea ce priveşte persoanele care vor fi imunizate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestea vor fi în special cele aflate la risc, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC. „Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit”, arată Ministerul Sănătăţii. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.