Scene dramatice au avut loc, vineri după-amiază, într-o gospodărie din județul Botoșani, unde două persoane, un bărbat și o femeie, au fost la un pas de a avea parte de un sfârşit tragic. Cei doi au fost scoşi inconștienţi dintr-un beci, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la vinul în fierbere.
Cazul s-a înregistrat în satul Ivancăuți din comuna Păltiniș, acolo unde cele două persoane au coborât în beci, dar nu au mai ieșit din cauza vaporilor toxici emanați de fermentația vinului.
Bărbatul de 45 de ani și femeia de 43 de ani au căzut în beci, iar la un moment dat în sprijinul lor a sărit și polițistul din comună, căruia i s-a făcut, de asemenea, rău, dar care a reușit să iasă de unul singur.
La fața locului a intervenit și seful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, Florin Ciobanu, care, alături de polițistul Alexandru Tunsu și viceprimarul din Păltiniș, Cosmin Drob, i-au scos afară pe intoxicați.
Cadrele medicale de la ambulanță au aplicat manevre de resuscitare pentru ambele persoane, reușind să le restabilească funcţiile vitale în timp util. „Ambele persoane au fost transportate la spital în stare stabilă, urmând a fi supuse şi unor examene la computerul tomograf, din cauza unor traumatisme craniene suferite în urma căderii în beci”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD. Potrivit cadrelor medicale, femeia părea a fi şi sub influenţa băuturilor alcoolice.
Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, întrucât victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă. În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvoltă fulgerător, provocând moartea în câteva minute. Sechele ale intoxicaţiei acute: afecţiuni ale glandei tiroide, ale rinichilor şi tulburări gastrointestinale. Printre complicaţii se înscriu edemul pulmonar acut, infarctul miocardic acut, emboliile pulmonare, bronhopneumoniile.
Intoxicaţia cronică se manifestă prin cefalee, astenie, ameţeli, iritabilitate, stare depresivă, tulburări audiovizuale şi de mers, tulburări cardiace, modificări sangvine.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, este recomandat să:
– nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări, În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;
– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace; neurologice.
– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;
– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.
Recomandări medicale în cazul unei persoane intoxicate cu monoxid de carbon:
– scoaterea celui intoxicat din atmosfera cu monoxid de carbon şi aplicarea respiraţiei artificiale sau oxigenoterapiei;
– aşezarea bolnavului în poziţia laterală, de siguranţă;
– combaterea hipertermiei, edemului şi colapsului cardiovascular;
– administrarea de tonice cardiace;
– repaus absolut;
– anunţarea medicului în toate situaţiile.