În zilele trecute, la şedinţa desfăşurată la sediul Prefecturii, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare, Minodora Vasiliu a atras atenţia că judeţul Botoşani încă se află în alertă maximă privind pesta porcină africană.
„Referitor la evoluţia pestei porcine africane, planul de măsuri privind prevenţia şi evoluţia peste porcine africane se respectă cu totul, suntem încă în alertă maximă de pestă porcină africană, iar rugămintea care o transmit tuturor cetăţenilor judeţului Botoşani, având în vedere că se apropie sărbătorile de Crăciun, este de a nu achiziţiona porci vii şi carne de porc din cele 13 judeţe afectate de pestă porcină africană, pentru că foarte multe gospodării din aceste judeţe au tăiat porci fără a efectua un examen de laborator.”, a declarat Minodora Vasiliu.
Problema nu este pusă de patologia care poate să o dezvolte virusul pestei porcine africane pe om pentru că omul nu este receptiv, sacrificarea porcilor se face pentru a împiedica extinderea virusului şi la alte exploataţii şi a nu produce pagube economice mult mai mari. „Asta a fost o soluţie de comun acord a Bruxelles-ului, este singura măsură care se poate aplica în caz de pestă porcină africană, având în vedere că nu avem vaccin, nu avem medicamente care să îl combatem, virusul are un genom în continuă modificare şi atunci nu ne permite prin cercetări să găsim absolut nici o soluţie”, a declarat Minodora Vasiliu. În unele judeţe apariţia a fost cauzată doar de inconştienţa unor proprietari, care au achiziţionat porc viu sau carne de porc la preţuri foarte mici în zonele respective. Virusul este foarte rezistent, rezistă la minus 70 plus 80 îl distrugem prin preparare la peste 90,°C este oriunde şi poate fi dus de om, poate fi dus cu orice. Dezinfecţiile şi controalele la vamă se fac tocmai pentru a nu permite intrarea virusului în ţară, pentru că şi moldovenii şi ucrainenii au focare de pestă porcină africană.
DSVSA desfăşoară şi alte controale, momentan pe şcoli, pe Programul „cornul şi laptele”, pe agenţii economici care au câştigat licitaţiile, pe agenţii economici care distribuie aceste produse, la capitolul sănătate animală, s-au început vaccinările antirabice la care se adaugă controalele pe siguranţa şi sănătatea animalelor.