După doi ani de la deschiderea depozitului de deşeuri de la Stăuceni, Consiliul Judeţean Botoşani va organiza o nouă licitaţie pentru stabilirea unui alt administrator al acestui depozit. Nemulţumit de tergiversarea aprobării majorării tarifelor la salubrizare, reprezentantul societăţii Diasil Service a transmis Consiliului Judeţean o adresă în care îşi anunţă intenţia de a rezilia contractul şi de a da instituţia în judecată cu solicitarea unor despăgubiri în cuantum de 3,531 de milioane de lei. Aici intră cheltuielile efectuate pentru punerea în funcţiune a utilajelor şi autovehiculelor primite în administrare, cheltuieli privind punerea în funcţiune a staţiei de epurare, diverse cheltuieli efectuate (gard, instalaţie apă, rampă acces celula unu, închiriere vidanjă, sistem informatic, sistem de supraveghere video), profitul nerealizat în perioada rămasă din contract, respectiv şase ani, dar şi pierderea rezultată din cantităţile de deşeuri mult mai mici decât cele prevăzute în contractul iniţial.
Adresa de la Diasil a ajuns la CJ astăzi dimineaţă şi a fost prezentată consilierilor judeţeni, întruniţi în şedinţă extraordinară. Reprezentanţii Diasil motivează că deliberativul judeţean a încălcat unele clauze contractuale.
La şedinţă au participat 22 din cei 33 de consilieri judeţeni. Consilierul liberal Mirela Saucă a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a proiectului vizând majorarea tarifelor, reamintind că liberalii doresc să fie organizată o consultare cu primarii din judeţ pe această temă, deoarece mulţi primari sunt nemulţumiţi de activitatea de colectare a deşeurilor, dar şi de „transparenţa propunerilor de majorare a acestor tarife”.
Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean, a explicat că primarii vor fi consultaţi în legătură cu tarifele de salubrizare solicitate de operatorii din judeţ şi că proiectul supus dezbaterii vizează un contract încheiat între CJ şi Diasil. Liberalii au anunţat că, în condiţiile în care proiectul nu este retras, ei nu vor participa la vot. În cele din urmă, s-a trecut la procedura de vot nominal, consilierii fiind strigaţi pe rând de către secretarul Stelică Bejenariu, aleşii judeţeni răspunzând fiecare în parte cum votează. În final, au rezultat 16 voturi pentru, patru împotrivă şi două abţineri.
„Proiectul majorării tarifelor nu a trecut, grupul PNL nu a votat, deşi iniţierea şi semnarea master planului pe deşeuri au fost făcute de liberali. Operatorul va opera depozitul de deşeuri timp de 90 de zile, timp în care noi trebuie să organizăm o nouă licitaţie”, a declarat, după şedinţă, Costică Macaleţi.
Cât priveşte despăgubirile solicitate de Diasil, Costică Macaleţi a menţionat că se va pronunţa după ce va vedea decizia instanţei. „Nu s-a înţeles, sau nu s-a dorit să se înţeleagă, că de această aducere la zi a preţurilor s-au ocupat funcţionarii publici din CJ, cei care au asigurat legalitatea. Din această comisie au făcut parte jurişti, economişti, ingineri, iar noi, deliberativul Consiliului Judeţean, am votat, sau nu, pentru oportunitate. Partea de legalitate este asigurată de funcţionarii care, timp de şase luni, au lucrat la acest proiect de hotărâre”, a mai spus Costică Macaleţi.