joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocal BTGravidă adusă la spital în comă alcoolică

Gravidă adusă la spital în comă alcoolică

O femeie de 36 de ani, din Lunca, a ignorat faptul ca este insarcinata in 10 saptamani, si a ales sa isi urmeze impulsul dat de dorinta de a consuma bauturi alcoolice. Femeia a baut mai multe pahare de bauturi spirtoase, dupa care a vrut sa mearga la primaria din localitate pentru a-si rezolva mai multe probleme. Nu a mai apucat, insa, pierzandu-si cunostinta pe holurile insitutiei. A primit ingrijiri medicale de la medicul de familie din zona, care la randul lui a solicitat o ambulanta si femeia a fost culeasa de un echipaj de la Ambulanta aproape de coma alcoolica si dusa la spital. De la Urgențe aceasta a fost transportata la Maternitate, pentru un consult, dupa care la Psihiatrie, din cauza starii de etilism.
Atunci când mama bea alcool în timpul sarcinii, și copilul său va bea. Aceeași cantitate de alcool din sângele ei se va găsi și în sângele copilului, deoarece alcoolul consumat va trece cu ușurință bariera placentară și va ajunge la copil prin vasele din cordonul ombilical.
Deși ficatul mamei este capabil să metabolizeze alcoolul din sânge, ficatul bebelușului se va dezvolta complet doar spre mijlocul sarcinii, astfel încât acesta va procesa cu greutate cantitatea de alcool prezentă în sângele lui. Copilul este astfel expus la o cantitate prea mare de alcool, ceea ce va avea ca urmare afectarea permanentă a celulelor unui făt în continuă creștere.
Mama poate să piardă sarcina sau copilul poate să se nască prematur. Prea mult alcool poate schimba felul în care fața, creierul, inima, rinichii și alte organe ale copilului se vor dezvolta. Poate să afecteze sistemul nervos al acestuia, de aceea acești copii vor avea dificultăți de învățare și tulburări de coordonare a mișcărilor, care să dureze toată viața.
Termenul folosit pentru toate aceste probleme este Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale, care este un termen umbrelă, aceste probleme putându-se manifesta de la dificultăți ușoare de învățare, până la anomalii cu care se va naște copilul sau chiar deces.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
9.4 °
7.8 °
98 %
4kmh
100 %
J
10 °
vin
16 °
S
16 °
D
2 °
lun
0 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...