Promit sănătatea, dar ne îmbolnăvesc şi mai rău. Tratamente după ureche, cumpărate de pe net, aduc de multe ori oamenii în stadiul de a fi mai rău decât bine, şi cu o sumă importantă de bani pierduţi. Sute de remedii miracol se rehăsesc în mediul online sau chiar în ziare şi TV şi promit o a doua tinereţe bolnavilor, însă ulterior aceştia au nevoie de ajutor şi mai mult de la medici. Mai mult, mulţi botoşăneni reclamă şi o evaziune fiscală enormă, pentru că nimeni nu le dă un bon sau o factură pe ce cumpără prin telefon.
Medicamentele vândute pe internet sunt un adevărat pericol, după cum atrag atenţia şi medicii, dar chiar şi unii din clienţii deja „păţiţi”. Preţurile scăzute şi faptul că sunt livrate la domiciliul bolnavului în câteva zile, fără ca acesta să fie nevoit să prezinte vreo reţetă din partea medicului, sunt motivele care îi determină pe mulţi oameni să uite de riscuri.
La prima vedere, cumpărarea medicamentelor de pe internet pare convenabilă: un om care locuieşte departe de farmacie primeşte tratamente de care are nevoie, sau crede că are nevoie, cu minimum de efort şi cheltuială şi fără a avea nevoie de reţetă. Printr-un singur apel telefonic reuşeşte să-şi cumpere orice pastilă vrea. Problema este că nu ştie dacă acele tratamente sunt bune sau nu.
Peste 50% dintre medicamentele vândute pe internet sunt falsificate, după cum atrag atenţia specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu un simplu click, de pe internet se pot cumpăra antibiotice, medicamente pentru tratarea cancerului şi chiar pastile care induc avortul.
Medicii atrag însă atenţia asupra faptului că în mediul virtual nu ştim, de obicei, ce fel de produse cumpărăm, iar riscul ca acestea să fie contrafăcute este foarte mare. „Întrebarea pe care pacienţii trebuie să şi-o pună este de ce pastilele acelea sunt mai ieftine pe internet decât în farmacii. E clar că este ceva în neregulă cu ele. Ori sunt expirate, ori nu conţin ceea ce scrie pe cutie. Nu există nici un motiv pentru care să cumpărăm de pe internet pastile care se găsesc şi în farmacii. Una este să vezi cu ochii tăi prospectul în farmacie şi alta este să citeşti pe internet nişte informaţii asupra cărora nu ai nici o siguranţă că sunt valide”, spune un farmacist botoşănean.
Tot mai multe reclame în ziare, chiar la televizor sau în mediul online atrag clienţii, fie prin preţul atractiv, fie prin disrecţia oferită. De multe ori însă, toate aceste „avantaje” au un preţ. Un bărbat din judeţ a comandat telefonic un tratament pentru prostată, atras de preţul „la ofertă”. În momentul în care curierul a ajuns la uşa lui, preşul nu mai era atât de ofertant, însă de ruşine, bărbatul a plătit suma solicitată. A cerut însă o chitanţă sau un bon de casă, însă curierul i-a explicat că nu poate să îi elibereze bon şi a plecat. „Am rămas cu cutia respectivă, dar acum stau şi mă întreb, dacă acel produs îmi dăunează sau nu este ceea ce scrie pe cutie, cum dovedesc că îl am de la ei? Dacă e contrafăcut, cum îmi mai pot cere banii. Înapoi, de la cine?”, a spus bătrânul.
Miile de oameni care suferă de boli grave, cum ar fi cancerul, din disperare sunt dispuşi să încerce orice medicament le oferă o speranţă de vindecare. Astfel de pastile se vând fără nici o problemă pe internet, fiind prezentate drept „leacuri minune“. „Este foarte uşor să fii păcălit. Căutând pe internet, am găsit pe un site un medicament pentru cancer, care era foarte bine prezentat şi despre care am crezut că-i va alina durerile tatălui meu. A dat aproape 250 de lei, iar pastilele nu au avut nici un efect. Când i le-a arătat doctorului, acesta i-a spus să nu le mai ia şi să nu îşi mai comande medicamente de pe internet pentru că pot să fie contrafăcute“, a povestit un tânăr din Botoşani.
Anumite medicamente nu se găsesc în farmacii, ci pot fi cumpărate numai on-line. Medicii spun că în cazul acestora riscul de a fi contrafăcute este maxim. Specialiştii atrag atenţia şi asupra faptului că multe din aceste tratamente copiază medicamentele originale, poartă acelaşi nume, dar multe dintre ele nu au nici un efect. „Sunt produse contrafăcute şi în spatele cărora se află interesul cuiva de a câştiga bani de pe urma vânzării lor. Există farmacii online, dar acelea sunt controlate de Ministerul Sănătăţii, tot ce vând este verificat. Multe din aceste tratamente miracol sunt aduse din alte ţări şi vândute pe internet şi la noi. Oamenii trebuie să fie foarte atenţi”, a precizat un medic de familie botoşănean.
În România, vânzarea de medicamente pe internet este interzisă. În plus, legea farmaciilor din 2009 spune că medicamentele pot fi vândute numai în farmacii autorizate de Ministerul Sănătăţii.
Dacă aţi cumpărat medicamente sau tratamente contrafăcute, vă puteţi adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Numărul de telefon gratuit la care puteţi suna este 0800.080.999, iar pentru mai multe informaţii puteţi consulta site-ul instituţiei: http://www.anpc.gov.ro/anpc/index.php.