Şomajul este un fenomen negativ care afectează judeţul Botoşani, însă în statistici judeţul are cel mai mic procent dintre judeţele Moldovei. Sunt luaţi în considerare ca şomeri cei care sunt înregistraţi în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) ca fiind în căutarea unui loc de muncă şi beneficiază de şomaj. În ultimii 10 ani în luna martie 2010 s-au înregistrat cele mai multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, şi anume un număr de 12.550 de persoane, iar la ora actuală, la data de 31.08.2018 sunt înregistrate în evidenţele AJOFM Botoşani un număr de 4.146 de persoane. Având în vedere că din totalul şomerilor înregistraţi la 31.08.2018, 2.617 persoane, care reprezintă 63% din totalul şomerilor înregistraţi, nu au finalizat învăţământul minim obligatoriu, aceştia nu se pot califica în meserii solicitate pe piaţa forţei de muncă şi nu pot fi repartizaţi pe locuri de muncă pentru care angajatorii solicita o anumită calificare.
Ajutorul de şomaj reprezintă o sumă care se acordă lunar, în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, formată din 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia (la momentul de faţă 500 lei x 75% = 375), la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. Cotele procentuale sunt: 3% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel putin 3 ani, 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani şi 10 % la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. De exemplu, o persoană disponibilizată cu o vechime de cel puţin 3 ani şi un salariu de 1900 lei în ultimele 12 luni va primi 375 lei la care se adaugă 1900×3%= 57 lei, deci totalul ajutorului de şomaj va fi 432 de lei.
Cel mai mare ajutor de şomaj, în valoare de 5.755 lei s-a acordat în anul 2013, iar în anul în curs cel mai mare ajutor de şomaj a fost de 1.437 lei.
AJOFM organizează şi în acest an numeroase cursuri de formare profesională: un curs agent de securitate, un curs bucătar, un curs de comunicare în limba engleză, un curs de comunicare în limba germană, un curs de confecţioner asamblor articole din textile, un curs de dulgher, tâmplar, parchetar, un curs de electrician în instalaţii energetice, un curs de frizer, un curs de inspector resurse umane, un curs de lucrător în comerţ, un curs de lucrător în cultura plantelor, un curs de manichiurist pedichiurist, curs de operator calculator electronic şi reţele, un curs de ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie, un curs de patiser, un curs de tinichigiu carosier, un curs de zidar, pietrar, tencuitor, un curs de instalator instalaţii tehnico sanitare şi gaze, un curs de contabil, un curs de operator la maşini unelte cu comandă numerică, un curs de electrician electronist auto. Numărul minim obligatoriu necesar de cursanţi înscrişi pentru fiecare curs este de 14 persoane.
Din totalul absolvenţilor programelor de formare organizate de AJOFM, aproximativ 50% s-au angajat.