Filmul documentar despre rolul comunităţii armene în istoria, cultura şi viaţa social – economică din România, realizat în vara acestui an la Botoşani şi în ţară de o echipă a televiziunii France 2, va fi difuzat duminică. Reprezentanţii televiziunii franceze i-au transmis lui Florin Egner, oficial cu care au colaborat la realizarea filmărilor din Botoşani, că documentarul va fi difuzat duminică seară, la ora 9.30, respectiv 10.30, ora României. Filmul va fi disponibil o săptămână pe internet la adresa www.france.tv : choix : émission chretiens orientaux, urmând să fie prleuat şi pe canalul Discovery.
Jurnalistul Thomas Wallut a ajuns în România la sfârşitul lunii mai, împreună cu realizatorul Guillaume Juherian. Cei doi s-au documentat atunci timp de două săptămâni vizitând comunităţile armene din Bucureşti , Piteşti şi Constanţa (în Muntenia), din Gherla, Dumbrăveni, Frumoasa şi Gheorghieni (în Transilvania) şi din Suceava, Iaşi şi Botoşani (în Moldova). Jurnaliştii francezi au poposit la sfârşitul lunii mai timp de două zile la Botoşani. Atunci au decis ca documentarul să aibă la bază cărţile: „Istoria comunităţii armene din România şi Botoşani în mileniul al treilea, Istorie, Cultură, Monumente” (ghid turistic) scrise de Florin Egner şi „Din istoria şi patrimoniul comunităţii armene din Botoşani”, scrisă de Florin Egner şi Viorica Popa.
Echipa televiziunii franceze a filmat în Centrul Vechi al municipiului Botoşani, la amenajarea muzeistică Cuptoarele pentru metale şi ceramică, la Muzeul Judeţean, la Biserica armeană „Sfânta Maria”, construită în anul 1350 (cunoscută drept cea mai veche biserică creştin-ortodoxă cu funcţionare neîntreruptă din întreaga diaspora armeană din Europa) şi la Cimitirul armean din Botoşani.
Pe toată durata filmărilor interlocutorul realizatorilor francezi a fost Florin Egner, cel care însoţise echipa de jurnalişti şi în luna mai.
Din echipa France 2 au făcut parte Thomas Wallut , Guillaume Juherian, un inginer de sunet, doi cameramani şi un fotograf. Traducerea a fost asigurată de Alin Cîndea, tânăr cu studii universitare în teologie făcute în Paris.
Postul naţional de televiziune France 2 este al doilea după audienţă între televiziunile franceze.