Bebeluş de o lună ajuns la spital în stare critică din cauza nitriţilor. După o perioadă în care intoxicaţiile cu nitriţi au dispărut, o fetiţă a fost transportă de SMURD aproape de comă. Cazul a intrat în atenţia medicilor sâmbătă dimineaţă, în momentul în care mama, de 19 ani, a sunat la 112 speriată că fetiţa ei de doar o lună se învineţise la faţă. Fetiţa, din Flămânzi, a început să se simtă rău imediat după ce mama a hrănit-o cu lapt praf preparat cu apă de la fântână. Imediat, femeia a observat că micuţa se învineţeşte şi a solicitat ajutorul cadrelor medicale. Ambulanţa de terapie intensivă a SMURD a ajuns în scurt timp la faţa locului şi i-a acordat copilului primul ajutor, după care, împreună cu mama sa, a fost transportat la Pediatrie. „Copilul era cianotic la preluare, dar a fost stabilizat. A fost dus la Secţia de Pediatrie pentru supraveghere şi mai multe investigaţii. Mama a sunat imediat la 112 şi a făcut foarte bine, pentru că s-a putut interveni la timp”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
Specialiştii avertizează ca părinţii să fie atenţi la provenienţa apei cu care prepară hrană micuţilor, cel mai indicat fiind ca aceasta spă fie preparată cu apă plată.
Intoxicaţia cu nitriţi, sau boala albastră, este o methemoglobinemie care afectează cel mai des şi cel mai grav copii mici, putând fi letală pentru sugari. Afecţiunea, care intră în rândul intoxicaţiilor, poate să apară şi la adulţi, însă cu o manifestare mult mai ştearsă şi uneori fără a se exterioriza prin semne. Femeile gravide intoxicate, chiar şi asimptomatic, cu nitriţii din apa de fântână, pot naşte copii cu malformaţii. Din cauza acestei tulburări, fie ea şi minoră, fătul poate muri în orice stadiu al sarcinii.
Methemoglobinemia este cauzată de trecerea fierului bivalent din hem în forma trivalentă şi, în consecinţă, a hemoglobinei în methemoglobină.
Nitriţii sunt compuşi azotaţi foarte uşor levigabili (se înfiltrează repede în pământ, odată cu apa de ploaie). Ei ajung în apa freatică din sursele de pe sol sau din cele aflate la mică adâncime (îngrăşăminte chimice, gunoi de grajd, latrine, cimitire de animale).
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.