O societate comercială care administrează un restaurant din apropierea municipiului Botoşani s-a ales cu o amendă de 60.000 de lei, în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Sancţiunea a fost aplicată anul trecut, dar firma a contestat procesul verbal în instanţă, hotărârea definitivă fiind pronunţată ieri.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Totul a plecat de la un control inopinat făcut de ITM pe 22 august 2017 la restaurantul cu pricina, ocazie cu care au fost identificate 12 persoane care prestau activităţi în grădina popasului, şase dintre acestea neavând contracte de muncă. Prin urmare, ITM a aplicat câte o amendă de 10.000 de lei pentru fiecare persoană găsită la muncă fără forme legale, rezultând în final o sancţiune de 60.000 de lei. Reprezentanţii societăţii au arătat atunci că cele şase persoane nu prestau muncă în favoarea sa, ci se aflau acolo pentru identificarea locului și a condițiilor de muncă, şi au contestat procesul verbal de contravenţie în instanţă, invocând şi alte excepţii de nelegalitate, precizând că mențiunile înscrise în procesul-verbal nu corespund realității, actul întocmit de ITM fiind lovit de nulitate întrucât organul constatator a omis din cuprinsul acestuia mențiunea obligatorie, cea cu privire la posibilitatea de achitare în termen de 48 de ore a jumătate din cuantumul amenzii.
Pentru a stabili dacă sancțiunea era legală sau nu, instanţa a pus în discuţie problema stabilirii legii aplicabile la momentul săvârșirii faptei, mai ales că la începutul lunii august 2017 fusese modificat şi Codul Muncii, care majora sancţiunile de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare muncitor prins muncind „la negru”. Mai mult, angajarea a mai mult de cinci persoane fără forme legale, care reprezenta infracţiune, fusese dezincriminată. Merg pe considerentul că ITM a sancţionat fapta cu amenzi după legea veche, respectiv cu amenda mai mică, Judecătoria Botoşani a preciat că, aplicându-se vechile reglementări fapta trebuia să fie considerată infracţiune, nicidecum contravenţie, urmându-se regimul juridic caracterstic acestora. Prin urmare, judecătorii au apreciat că amenda aplicată este nelegală raportat la împrejurarea că firmei în cauză i-a fost aplicată o sancțiune ce nu era prevăzută de lege pentru fapta concret săvârșită şi au dispus anularea procesului verbal. „În activitatea de constatare și aplicare a sancțiunilor, agentul constatator nu poate combina prevederi mai favorabile contravenientului din legi diferite – calificarea faptei ca fiind contravenție dintr-o lege și sancțiunea aplicabilă din altă lege. Procedând în acest mod, persoanei sancționate i s-ar aplica o așa-numită lex tertia, o lege care de fapt nu reflectă voința legiuitorului, ci reprezintă o creație a organului chemat să aplice normele în vigoare”, au motivat magistraţii.
ITM a contestat însă decizia la Tribunal, iar în apel lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade. Reanalizând toate aspectele, judecătorii au apreciat că sancţiunea aplicată a fost legală şi au menţinut procesul verbal în totalitate. Decizia a fost pronunţată ieri şi este definitivă. „Admite apelul declarat de apelantul Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani împotriva sentinţei civile (….) a Judecătoriei Botoşani. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că respinge ca nefondată plângerea contravenţională”, se arată în hotărârea magistraţilor. Prin urmare, firma va trebui să plătească sancţiunea. Cei 60.000 de lei reprezintă aproape 12.000 de euro şi constituie o sumă considerabilă pentru orice agent economic din judeţ.