Filarmonica Botoşani a repetat în această săptămână sub bagheta maestrului Sabin Păutza şi promite un concert de zile mari duminică seară, de la ora 18:30. Maestrul dirijor vine de fiecare dată cu plăcere la Botoşani, pentru că aici are posibilitatea de a retrăi momente frumoase ale tinereţii, când a fost profesor universitar la Iaşi. „Ieri (n.r. – joi seară), la repetiţie, pentru că i-am recunoscut pe mulţi dintre instrumentişti, le-am zis «Ia ridicaţi-vă în picioare cei care mi-aţi fost studenţi la Iaşi». S-au ridicat 12 oameni. Îmi zice Gogu Petrescu, de la concert maestru: «Maestre, au fost câţiva mai bătrâni ca mine, care nu mai sunt. Mai sunt vreo patru-cinci care au ieşit la pensie, din ăia de 70 de ani». În primul rând, asta mă aduce la Botoşani, că întâlnesc foşti studenţi de ai mei. Am venit întotdeauna cu plăcere la Botoşani”, a declarat ieri Sabin Păutza. Acesta s-a declarat încântat de calitatea instrumentiştilor botoşăneni, susţinând că „sunt copii buni, dar sunt cam munciţi, pentru că s-au pus două concerte într-o săptămână şi repetă de la 10:00-13:00 şi de la 15:00 la 18:00. Nu e uşor”.
Sabin Păutza a compus mai multe lucrări clasice de referinţă, iar anul trecut a primit din partea ambasadorului Belgiei un manuscris al unei opere pierdute a lui George Enescu, „Strigoii”, care a ajuns în proprietatea statului belgian, pentru a-l orchestra. Acesta a fost înregistrată recent de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin sub bagheta dirijorului român, Gabriel Bebeşlea.
Născut în localitatea Cîlnic, lângă Reşiţa, la 8 februarie 1943, Sabin Păutza a obţinut pe parcursul carierei numeroase distincţii, precum Premiul „George Enescu” al Academiei Române pentru „Ofranda Copiilor Lumii”, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru Cvartetul de Coarde nr. 3, Marele Premiu al Televiziunii Române pentru piesa de muzică uşoară „Un brad bătrân” pe versurile lui Nicolae Iorga, Premiul Internaţional de Compoziţie din Salt Lake City pentru „Cinci piese pentru orchestră” şi Marele Premiu „Dr. Martin Luther King Jr” pentru lucrarea „Chimes”.
Activitatea sa internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus în 1995 titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra. De asemenea, în 2005 Academia de Muzică „George Dima” din Cluj-Napoca i-a acordat titlul de Doctor în Muzică.