Gheorghe Baciu, venerabilul veteran de război care a plecat la ceruri la vârsta de 105 ani, a fost condus astăzi pe ultimul drum. La slujba de înmormântare oficiată la Biserica „Sfântul Ioan” de către preotul paroh Petru Fercal, au participat copiii, nepoţii, strănepoţii veteranului, dar şi alţi botoşăneni care l-au cunoscut şi apreciat.
Din păcate, deşi ne aflăm în Anul Centenarului, când cei care au luptat pentru această ţară ar trebui să se bucure de mai multă atenţie, niciun oficial botoşănean, sau reprezentant al Asociaţiei Veteranilor de Război, nu s-a obosit să participe la înmormântare.
Cel care a depăşit cu cinci ani Centenarul Marii Uniri, a luptat de front în cel de-al Doilea Război Mondial şi a ajuns până la Odesa. Spunea mereu că este contingentul 34, că a făcut doi ani şi două luni armată, la Regimentul 17 artilerie şi tot cu acest regiment a luptat pe front. După război, Gheorghe Baciu a trăit şi muncit în municipiul Botoşani, alături de soţia sa Lucreţia, cu care a avut şase copii.
Petru Fercal a vorbit în finalul slujbei despre viaţa şi activitatea venerabilului veteran de război, cel care a fost „un soţ bun, un tată bun şi un bun creştin”. „Poate noi suntem o generaţie care nu-i înţelegem pe cei dinaintea noastră care au ştiut ce înseamnă şi foametea şi războiul şi bolile, care au ştiut ce înseamnă să lucreze de dimineaţa până seara, dar care rămâneau bine ancoraţi în dragostea de Dumnezeu, în dragostea de ţară şi în nădejdea unui viitor binecuvântat. Aşa se face că nu o dată povestea cu atâta dragoste prin câte a trecut, cu amănuntul şi era ca o carte de istorie pe care dacă o deschizi afli lucruri minunate care îţi dau puterea să priveşti cu nădejde spre un viitor mai bun”, a declarat Petru Fercal.
Gheorghe Baciu a avut o viaţă frumoasă alături de soţia sa timp de 64 de ani, până în 2013, când aceasta a fost chemată la ceruri. A rămas în grija copiilor, apoi în bucuria celor zece nepoţi şi 12 strănepoţi. „A fost ca un izvor de poveste, de îndemnuri, de sfaturi, de trăire, de îmbărbătare, de dor de viaţă. Deşi a trecut prin multe încercări, nu a căzut în deznădejde. Cu aceeaşi dragoste îl iubea pe Dumnezeu, cu aceeaşi râvnă aştepta ceasul rugăciunii, cu aceeaşi omenie stătea de vorbă cu oricine şi ştia să înveselească momentele şi clipele arătând că dintr-un suflet bun, dintr-o inimă plină de virtute poţi scoate frumoase sfaturi şi îndemnuri care-l luminează pe ascultător şi-i dau puterea să facă şi el asemenea”, a spus preotul Petru Fercal.
Cuvintele preotului au mers la sufletul celor prezenţi. „Să dăm slavă lui Dumnezeu pentru astfel de oameni pe care i-a lăsat pe pământ, care pot fi repere şi modele pentru generaţiile următoare. Şi la această vârstă binecuvântată de peste o sută de ani, iată, rămâne ca o făclie, ca o candelă aprinsă ce oferă căldură, lumină şi pace, comuniune, hrănindu-ne pe noi prin frumuseţea omului iubitor de Dumnezeu, de ţară, de familie”, a mai afirmat Petru Fercal, concluzionând că prin jertfa lui Gheorghe Baciu, dar şi a altor eroi asemenea lui, românii se bucură de libertate, demnitate şi trăire în pace şi linişte.
Gheorghe Baciu îşi va dormi somnul de veci în Cimitirul Pacea. Dumnezeu să îl odihnească în pace!