Producţia de vin din această toamnă începe deja să facă victime. Ca şi în alţi ani, pericolul pe care îl reprezintă vinul pus la fermentat în beciuri este ignorat de oamenii de la ţară, însă din fericire până în prezent nu au fost accidente fatale în acest sens. Astfel, după ce doi bărbaţi de la Todireni, au fost la un pas să moară asfixiaţi în beci din cauza monoxidului de carbon produs de vinul în fermentanţie, ieri un alt bărbat din satul Lupăria, comuna Prăjeni, a ajuns la spital din aceleaşi cauze.
În vârstă de 70 de ani, acesta a decis ieri dimineaţă să coboare în beci pentru a verifica nivelul vinului din două butoaie şi pentru a mai completa, dacă era cazul. În momentul în care acesta a păşit în încăperea situată sub casă, şi-a pierdut instantaneu cunoştinţa, din cauza lipsei de oxigen din încăpere, înlocuit cu monoxid de carbon. Din fericire, acesta şi-a revenit la scurt timp, pentru că oxigenul a revenit la valori normale în încăpere şi a fost scos la timp de un vecin. Acesta a apelat serviciul 112, iar până la sosirea cadrelor medicale de la Ambulanţă, pbărbatul îşi revenise. Acesta a fost supus unei terapii cu oxigen şi ulterior transporat la Urgenţe în stare stabilă.
În urma procesului de fermentaţie a mustului rezultă, în principal, dioxid de carbon şi alcool etilic (datorită căruia mustul devine vin – n.r.). Dioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, ce nu are miros, gust sau culoare. Tocmai de aceea nu poate fi detectat de om, fapt ce îl face şi mai periculos.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, specialiştii recomandă ca oamenii să nu intre în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare.
De asemenea, este recomandat să anunţe pe cineva că vor intra într-o astfel de încăpere şi să verifice cantitatea de oxigen din încăperea în care intră. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen. “O persoană nu trebuie să nu intre în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să se intoxice, la rândul ei. Persoana trebuie să ceară ajutor, folosind numărul unic de urgenţă 112, în orice astfel de situaţie”, a precizat ofiţerul Dorina Lupu, din cadrul ISU Botoşani.