Pe 15 septembrie, sub egida Let’s Do It, Romania!, va fi organizată Ziua Națională de Curățenie. Echipa locală va încerca mobilizarea a peste 20.000 de botoşăneni, reprezentând 5% din populaţia judeţului, la cea mai mare acţiune de salubrizare.
Astăzi, la Prefectura Botoşani a fost organizată o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate informaţii legate de această campanie. “Sâmbătă, să punem şi noi umărul cu un număr consistent de voluntari ca să putem atinge acea cifră de un milion de cetăţeni implicaţi în această activitate”, a declarat Daniela Lozneanu, subprefectul judeţului. Paul Vieru, coordonatorul local al campaniei, a arătat că în acest an se doreşte conştientizarea botoşănenilor în legătură cu importanţa colectării selective a deşeurilor. „Doresc să fac un apel către botoșăneni să facă voluntariat sâmbătă. Să vină o oră, o jumătate de oră, să strângă alături de noi deșeuri, să fim cât mai mulți”, a precizat Paul Vieru. Potrivit acestuia, până astăzi au confirmat participarea peste 130 de şcoli, 40 de primării, 15 instituţii. numărul voluntarilor ajungând la aproximativ 7000.
Voluntarii vor acţiona pe aproximativ 75% din suprafaţa judeţului. Pe 15 septembrie, aceştia sunt aşteptaţi la ora 8.00 la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, respectiv Gărzii de Mediu. Acţiunea se încheie la ora 15.00.
Marius Honceru, vicepreşedintele Asociaţiei Pro Event Moldova, a anunţat că va participa cu voluntari pentru a salubriza zona Voronei. „Săptămâna trecută, Poliţia a estimat o participare de 13.000 de oameni la Serbările Pădurii, cu siguranţă sunt încă multe deşeuri în acea zonă. Voi încerca să atrag alături de mine în această acţiune şi artişti. În final, vom face şi o petrecere cu spumă, în faţa sălii de sport”, a spus Marius Honceru.
Toate materialele necesare acestei campanii sunt depozitate în sediul Gărzii de Mediu. Voluntarii sunt aşteptaţi aici să ia mănuşi şi saci. „Ne dorim ca această atitudine să fie constantă în rândul cetăţenilor. Am discutat cu operatorii de salubrizare şi până miercuri se vor ridica toate deşeurile colectate în această campanie”, a menţionat Cristian Kashyap, şeful Gărzii de Mediu. Oficialul le-a transmis voluntarilor ca sâmbătă să lase sacii cu deşeurile colectate în zona platformelor de precolectare şi în zona parcărilor de pe drumurile judeţene şi drumurile judeţe pentru ca acestea să fie vizibile pentru operatori.
Paula Gavriluţă, inspector şcolar general, a precizat că mulţi profesori din judeţ au răspuns apelului de a participa la Ziua Naţională de Curăţenie. „Colegii noştri nu doar îi scot pe elevi să strângă gunoaiele lăsate de alţii, ci pur şi simplu îi educăm pe elevi să nu facă aşa”, a mai arătat Paula Gavriluţă.
În județul Botoșani, campania va fi posibilă datorită implicării Instituției Prefectului și a altor instituţii. Partenerul principal al campaniei este Kaufland, alți parteneri fiind Admir, asociațiile Buzzmedia, Papucul Doamnei, Optim și Centrul Europe Direct din Botoșani.
Anul acesta campania se va derula în 150 de ţări, sub numele World Cleanup Day, iar organizatorii îşi propun să mobilizeze 5% din populația planetei pentru a curăța deșeurile de pe toată suprafața Pământului într-o singură zi. În România, acest obiectiv se traduce prin mobilizarea a un milion de cetățeni.