Într-un judeţ în care agriculturii i se datorează aproape întrega sumă ce intră în fiecare an din fonduri europene, orice semnal de alarmă venit din partea fermierilor ar trebui tratat cu maximă seriozitate, lucru care nu se întâmplă, din păcate. Zilele trecute Cristian Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) din Botoşani a avertizat că dacă nu se iau măsuri urgente privind asigurarea cu specialişti pe acest doemniu în judeţ, viitorul va aduce un scenariu extrem de sumbru. Fermierul a explicat că sunt două instituţii deosebit de importante pentru activitatea agricolă din Botoşani care se confruntă cu o penurie teribilă de personal şi care în câţiva ani vor rămâne cu totul fără specialişti ce să se poată implica efectiv. Este vorba despre Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) şi Unitatea Fito-sanitară, ambele fiind în subordinea Direcţiei Agricole. De prima instituţie depinde certificarea loturilor semincere, iar de a doua avertizarea fermierilor asupra bolilor şi dăunătorilor ce se apropie de Botoşani.
Conform celor declarate de Cristian Andrici, 90% dintre fermele cerealiere au loturi semincere, aceasta permiţându-le cultivatorilor să cumpere sămânţă doar o dată la patru ani, putându-şi-o procura din zonă, având siguranţa că nu este bolnavă sau tratată necorespunzător, aşa cum este de multe ori sămânţa din alte colţuri ale ţării. La fel, suprafeţele de hibridare cu floarea-soarelui şi porumb sunt la Botoşani în creştere, întreaga activitate având nevoie de specialiştii de la ITCSMS. „În instituţie, însă, lucrează patru angajaţi, de vârste înaintate, care vor ieşi în curând la pensie, iar judeţul va rămâne fără profesionişti în domeniu. Pentru că un astfel de specialist se formează în 3-4 ani.”, a explicat preşedintele. Aceeaşi stituaţie este, se pare şi la Unitatea Fito-sanitară, cea fără de care culturile botoşănenilor s-ar infesta de boli şi dăunători. „În funcţie de buletinele lor de avertizare ne luăm măsurile de siguranţă, facem tratamentele necesare pentru ca să nu apară sau să nu se extindă problemele. La fel, şi aceşti specialişti trebuie formaţi din timp.”, ne-a spus fermierul.
Fermierii botoşăneni se plâng că fără suportul specialiştilor vor pierde bani mulţi, iar calitatea culturilor va putea fi afectată serios. Cristian Andrici spune că a atras atenţia personal la ministerul de resort asupra problemei cu care se lovesc şi multe alte judeţe, însă cum, după creşterile salariale, guvernul a blocat mai toate angajările, Bucureştiul nu a transmis nicio veste bună pe această speţă. Nici decidenţii de la nivelul judeţului nu au arătat în vreun fel că ar încerca rezolvarea acestei probleme.