Municipalitatea botoşăneană a scăpat de problemele financiare la care se aştepta începând cu această lună pe fondul diminuării veniturilor din impozitul pe venit. Cătălin Flutur, primarul municipiului, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că în bugetul municipiului au intrat 16,165 de milioane de lei, bani primiţi de la Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Fondurilor Europene. „Este vorba de acei bani pe care ne-am grăbit şi i-am plătit aiurea pe o corecţie financiară la proiectul vizând reabilitarea sistemului de termoficare. Am făcut o serie de demersuri ulterioare şi bugetul municipiului este mai bogat cu peste 16 milioane de lei, bani pe care trebuie să-i distribuim doar pe partea de dezvoltare şi investiţii”, a explicat edilul.
Potrivit acestuia, suma primită reprezintă o creştere de 100% a fondurilor alocate în acest an în bugetul local pentru investiţii. Astfel, edilii vor putea acoperi fondurile necesare pentru lucrările la care doar a fost deschisă poziţie bugetară la începutul anului. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, unde primăria are 23 de contracte semnate, în buget erau aproximativ un milion de lei, în condiţiile în care contribuţia locală depăşea 2,6 milioane de lei.
Totodată, municipalitatea va avea fondurile necesare pentru realizarea utilităţilor pentru noul cartier ANL de pe Şoseaua Iaşului. Acolo necesarul era de 9 de milioane de lei, iar municipalitatea dispunea de doar 300.000 de lei. Mai mult, vor fi asigurate sumele necesare pentru proiectele incluse în GAL „Botoşani pentru viitor”, dar şi banii pentru proiectele incluse în Programul Operaţional Regional, axa 4. „O să încercăm să onorăm solicitările făcute de la începutul anului de direcţiile, serviciile din subordine, instituţiile de cultură la începutul anului, pe care nu le-am putut acoperi din lipsă de bani. Acum vom încerca să reglăm toate aceste probleme”, a mai spus Cătălin Flutur.
În următoarele zile va fi convocată o şedinţă extraordinară a Consiliului Municipal pentru ca suma primită să fie inclusă în bugetul local, cu repartizarea aferentă. „Este o sumă care ne vine la timp, perfect şi pe care o vom putea folosi la tot ce avem nevoie”, a concluzionat Cătălin Flutur.