marți, aprilie 1, 2025
AcasăLocal BTVrem să vindem lâna de oaie, dar nu avem cui

Vrem să vindem lâna de oaie, dar nu avem cui

Lâna de Botoşani este considerată neatractivă de către procesatorii din industria uşoară. Cei aproape 700 de crescători de oi din judeţ care s-au înscris în programul un leu pe kilogram” sunt în imposibilitatea de a beneficia de banii puşi la bătaie de minister. Explicaţia constă în lipsa centrelor de colectare a lânii de oaie sau măcar a intenţiei vreunui comerciant să deschidă un astfel de punct în perioada următoare.

Motivul îl constituie, se pare, asprimea lânii oilor crescute în zonă, rasa predominantă, în speţă caraculul, fiind preferată în special pentru pe pielicele. „Din păcate, este o lână grosieră ce nu poate fi prelucrată pentru podusele din zona textilelor.”, a explicat Cristian Delibaş, directorul Direcţiai Agricole a Judeţului. Aşa se face că din cei 684 de oieri înscrişi în programul ministerial ce ar fi dorit să primească un leu pentru fiecare kilogram de lână vândută, doar 8 au reuşit să vândă la centre de colectare din diverse judeţe, suma pentru care au depus solicitările de decontare fiind deloc spectaculoasă.

Am purtat discuţii şi cu un investitor din Bistriţa Năsăud din domeniul construcţiilor, care ar putea folosi lâna de caracul în cadrul sistemelor de izolaţie. Aşteptăm un răspuns pntru a şti dacă se poate deschide un centru de colectare şi la Botoşani.”, a mai adăugat directorul.

Direcţia Agricolă a derulat o adevărată campanie pâna la sfârşitul lunii august pentru înregistrarea crescătorilor de oi, potenţiali beneficiari ai programului. Se doreşte încurajarea vânzării de lână, în condiţiile în care desfiinţarea centrelor de colectare a dus la faptul că oierii au rămas cu munţi de lână pe care n-o pot valorifica în niciun fel. Din păcate, programul este încă unul dintre cele ce nu se pot aplica deocamdată la Botoşani.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...