Specialiştii DSP au confirmat patru cazuri noi de rujeolă în județul Botoșani. Toate au fost confirmate în acesastă lună la copii nevaccinați. Teodor Ferariu, directorul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, a declarat că nu au fost înregistrate focare, cazurile respective fiind izolate. El a spus totodată că DSP continuă campania privind vaccinarea copiilor impotriva rujeolei, fiind recuperați prin această acțiune peste 300 de copii nevaccinați. „DSP, Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar și autoritățile locale, asistenții comunitari, mediatorii sanitari și medicii de familie au desfășurat în luna august o campanie de informare și recuperare a copiilor restanțieri la vaccinare, în municipiul Botoșani și comuna Albești. La Albești, prin implicarea domnului primar, s-a făcut recuperarea tuturor restanțierilor care nu s-au prezentat la medicul de familie, acum fiind doar cei care au contraindicații. În municipiul Botoșani, numărul copiilor plecați în străinătate este predominant în listele copiilor nevaccinați, ceea ce îngreunează și recuperarea acestora”, a spus Teodor Ferariu.
DSP Botoșani va continua activitatea de informare și recuperare a copiilor nevaccinați în orașul Ștefănești, municipiul Dorohoi și comuna Unțeni.
Cazurile vin la doar câteva zile după ce Botoşaniul a fost din nou pe primul loc în ţară. Peste o sută de noi cazuri de rujeolă au fost confimate în ultima săptămână, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 15.027, dintre care 59 de decese, potrivit datelor transmise de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). În perioada 13 – 24 august au fost confirmate încă 103 cazuri noi, cele mai multe fiind la Botoșani, respectiv 32 de cazuri.
Rujeola sau pojarul este o infecţie virală foarte contagioasă care apare ca o erupţie cutanată şi care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus şi se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.
Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafeţe sau în aer şi poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.