Trimisă în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, Raluca Stăncescu, prim-procurorul suspendat din funcţie al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a încercat să schimbe completul de judecată la care a fost repartizat dosarul. Astfel, înainte de cel de-al doilea termen al procesului, Raluca Stăncescu a formulat o cerere de recuzare împotriva judecătorului Lucian Ghiban, titular al completului de judecată de primă instanţă, însă acţiunea a fost respinsă de conducerea Curţii de Apel Târgu Mureş, acolo unde se judecă dosarul. Lucian Ghiban a intrat în magistratură în 2009, în urma unui concurs de admitere directă, el fiind absolvent al Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” promoţia 2003. O bună perioadă de timp el a lucrat ca ofiţer de poliţie, făcând parte din Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş. După dimiterea în magistratură, el a fost repartizat la Judecătoria Regin, după care a susţinut concursurile de promovare în funcţie, din 2016 fiind magistrat la Curtea de Apel. În urma respingerii cererii de recuzare, la termenul de ieri dosarul a fost administrat de acelaşi complet de judecată, care a decis ca următoarele termene ale procesului să fie pe 20 august şi respectiv 17 septembrie, pentru administrarea probatoriului.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Raluca Stăncescu a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Suceava la începutul lui octombrie 2017 pentru şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, şi conflict de interese, în boxa acuzaţilor fiind trimişi amicul ei, Cătălin Stavără, precum şi doi poliţişti, unul din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani şi celălalt din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) pe motiv că aceştia ar fi ajutat-o sau i-au promis susţinere în demersuri. Dosarul trebuia să se judece la Curtea de Apel Suceava, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) dispus strămutarea cauzei la Curtea de Apel Târgu Mureş. Potrivit anchetatorilor, Stăncescu şi Stavără ar fi făcut presiuni asupra unei persoane în vederea cedării a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a lui Cătălin Stavără. Ulterior, în calitate de prim-procuror, Raluca Stăncescu l-ar fi determinat pe un poliţist de la Investigaţii Criminale să tergiverseze cercetările într-un dosar penal în care Cătălin Stavără era cercetat pentru lovire sau alte violenţe. Anchetatorii mai spun că Raluca Stăncescu ar fi divulgat, fără drept, o serie de date cu caracter confidenţial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, în contextul instrumentării unui dosar penal. În urma anchetei DNA, Raluca Stăncescu a fost suspendată atât din funcţia de conducere cât şi din cea de procuror.
Acea persoana avea 2 imobile,ANL si locuință sociala? Un apartament și o garsonieră? Cum era titular de contract la doua imobile? Se va face ancheta și pentru acest fapt?