Disperați de numărul foarte mare de gravide care ajung la Maternitate să nască fără a avea sarcinile monitorizate de medici, i-a făcut pe ce de la Ministerul Sănătății ia în calcul decontarea transportului acestora pentru efectuarea analizelor biologice și examenelor clinice complementare, în vederea urmăririi corecte a sarcinii. Măsura ar urma să fie pusă în aplicare din toamna acestui an, iar printre persoanele beneficiare se numără femeile aparținând minorităților rome, femei șomere, tinere beneficiare ale venitului minim garantat, beneficiare de sprijin pentru întreținerea familiei, femei care au în întreținere copii cu dizabilități.
Inițiativa aparține deputatului PSD, Tamara Ciofu, care a motivat că multe dintre mamele care locuiesc în zone îndepărtate nu-și permit să ajungă la un cabinet ginecologic. ”Există un răspuns afirmativ din partea Casei de Sănătate, iar în programul de îngrijire a gravidei și copilului etapa a doua, vor putea fi decontate cheltuieli de transport pentru persoanele care intră în categoria persoanelor vulnerabile, respectiv femei aparținând minorităților rome, femei șomere, tinere beneficiare ale venitului minim garantat, beneficiare de sprijin pentru întreținerea familiei, femei care au în întreținere copii cu dizabilități”, a spus medicul Tamara Ciofu, inițiatoarea acestui proiect aprobat de Ministerul Sănătății.
Potrivit medicilor specialiști de la Maternitatea Botoșani, există foarte multe cazuri în care femeile însărcinate vin la medic doar în momentul în care nasc. ”Acest lucru este dăunător atât pentru viitoarea mamă cât şi pentru copil. Există riscul ca micuţul să se nască prematur, să sufere de malformaţii sau în cel mai rău caz să survină decesul la scurt timp după naştere”, a precizat medicul specialist neonatolog Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.