Botoşăneanii divorţează în proporţie mai mare decât ceilalţi români, în comparaţie cu cei care se căsătoresc. O statistică realizată de specialiştii din domeniu arată că din luna mai 2017 până în aceeaşi lună a anului curent în judeţ s-au înregistrat peste 4200 de căsătorii dar şi peste 1000 de divorţuri. Cu alte cuvinte un sfert dintre cei ce-şi leagă destinele în faţa ofiţerului de stare civilă ajung ulterior în situaţia de a şi le separa. Ţinând cont că la nivelul ţării proporţia e de 5 căsătorii la un divorţ, reiese clar că botoşănenii ajung în număr mai mare nemulţumiţi de alegerea făcută în ceea ce priveşte partenerul de viaţă.
Conform cifrelor Direcţiei de statistică a judeţului, cele mai multe nunţi se înregistrează în lunile iulie şi august, când numărul lor ajunge la 400 sau chiar peste 500. În aceleaşi luni scade numărul divorţurilor, însă explicaţia nu pare să fie legată de vară, pentru că în iunie despărţirile îşi ating recordul. 114 divorţuri s-au decis în iunie 2017, numărul cuplurilor ce nu s-au mai iubit crescând odată cu venirea toamnei. Un nou record s-a atins în noiembrie, când divorţurile aproape că au egalat căsătoriile. Cele mai puţine rupturi de cuplu s-au produs, suprinzător, în luna ianuarie, când doar 7 astfel de decizii s-au parafat la nivelul judeţului Botoşani.
Psihologii asociază decizia de divorţ de condiţia materială a familiei, de separarea cuplurilor prin plecarea la muncă în străinătate a unuia dintre soţi, dar şi de motive de-a dreptul ilare. Că soţia nu ştie să gătească piftia, că soţul nu pregăteşte cine romantice, că proaspătul mire a fugit cu banii de la nuntă, sau că soţul nu ştie să îngrijească bebeluşul sunt câteva dintre asfel de cauze invocate, aşa cum au fost prezentate şi în presa centrală.