Sute de botoşăneni de toate vârstele au participat astăzi la slujba oficiată cu prilejul hramului, la Biserica „Sfântul Ilie” din municipiul Botoşani. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele protopop Lucian Leonte şi părintele arhimandrit Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi. Slujba a fost înălţătoare, cei prezenţi unindu-şi glasurile în rugăciuni şi cântări. Ca la orice mare sărbătoare, nu au fost uitaţi cei trecuţi la cele veşnice, care au fost pomeniţi şi pentru care au fost aprinse lumânări. „Am venit la slujbă să ne rugăm pentru sănătate, linişte şi vremuri cu pace. Am copii plecaţi în străinătate la muncă şi mă rog la Sfântul Ilie şi la Maica Domnului să-i ajute”, a declarat o botoşăneancă. Potrivit tradiţiei, în finalul slujbei au fost împărţite bucate tradiţionale.
În anul 1778, pe locul unde se află astăzi Biserica „Sfântul Ilie” era o biserică din lemn. Acest lucru reiese din Catastihul dat de mitropolitul Calimah în anul 1778 breslei blănarilor din târgul Botoşani. Reprezentanţii acestei bresle sunt ctitorii Bisericii „Sfântul Ilie”. Ei au dărâmat biserica din lemn şi în anul 1809 au ridicat clopotniţa, după care au făcut un contract cu pietrarii Constantin Sin Iordache, Ilie Ciobanu şi cu epitropii Bisericii Sfântul „Sfântul Ilie” pentru a fi ridicată o nouă biserică. Noua biserică, ridicată pe locul unde a fost cea din lemn, a fost finalizată în anul 1783, fiind sfinţită în toamna aceluiaşi an.
În perioada 1992 – 1997 s-a construit complexul parohial cuprinzând o cantină de ajutor social la demisol, birou parohial, bibliotecă, arhivă la parter şi casă parohială la etaj.
Din decembrie 1998, Cantina de ajutor social oferă zilnic o masă caldă familiilor nevoiaşe.
În Protopopiatul Botoşani mai este astăzi sărbătoare la Biserica „Sfântul Ilie” din Cristeşti, iar în Protopopiatul Dorohoi, în parohia Dealu-Mare.