Eveniment editorial la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”. Samuel Pascariu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, şi-a lansat astăzi a treia carte. Despre tânărul autor au vorbit Cornelia Viziteu, directorul bibliotecii, profesorul Vania Atudorei, botoşănean stabilit în Canada, profesorul Georgică Manole şi Liviu Andronic, directorul Şcolii Populare de Arte „George Enescu”.
Lansarea a inclus şi un moment folcloric susţinut de Teodor Florin Gireadă, un mic artist care are nouă ani şi a absolvit deja Şcoala Populară de Arte „George Enescu”.
„Sunt uimit de mina de aur şi de talente care există aici, la Botoşani, printre copii şi adolescenţi. Şi Samuel e un exemplu. Nu am întâlnit nicăieri în lume cantitatea de talente, copii mai frumoşi, mai talentaţi, mai deştepţi, cu un potenţial intelectual atât de ridicat, de nivel internaţional, ca aici la Botoşani”, a spus, printre altele, Vania Atudorei.
Pentru Samuel, Biblioteca Judeţeană a devenit în ultimii cinci ani a doua casă, iar pe bibliotecari îi consideră a doua familie.
Samuel Pascariu s-a născut pe 28 iulie 2001 şi a debutat la 14 ani cu mini-romanul poliţist „Comisarul”. Mama lui Samuel a aflat de prima carte la o lună de la publicare. Cartea a fost tradusă în limba engleză şi publicată sub formă de e-book, cu un număr de 10.000 de achiziţionări în Statele Unite ale Americii.
După mini romanul „Comisarul”, la numai un an, Samuel a lansat primul volum de versuri, „Eroare”, apărut la Editura Smart Publishing, cu ilustraţii de Sabina Cânipariu. „Ego” a văzut lumina tiparului în mai 2018, la Editura „Geea” şi include o sută de poezii în care, aşa după cum a spus tânărul autor, se regăseşte o parte din sufletul său.
„Când am început să scriu, nu m-am gândit niciodată că în trei ani voi ajunge să dau interviuri şi o să apar în ziare. Am început să scriu ca un refugiu şi mă izolam tot mai des în lectură şi în scris. Mi-au plăcut provocările şi am făcut trecerea, mai greu, ce-i drept, de la proză la versuri. Acest volum nu înseamnă sfârşitul preocupărilor mele literare şi este o nouă etapă deoarece în prezent lucrez la o nouă carte, Mic dicţionar al personalităţilor de pe bancnotele româneşti. Sper să apară în august sau septembrie”, a spus tânărul.
Samuel Pascariu este membru al Asociaţiei Filateliştilor din judeţul Botoşani şi al Societăţii Numismatice Române. El este pasionat şi de muzică, fiind absolvent al Şcolii Populare de Arte „George Enescu”, secţia canto muzică uşoară.
Manifestarea de astăzi a inclus şi expoziţia de filatelie intitulată „Şefi de stat ai României”, realizată tot de Samuel Pascariu şi expusă în holul Secţiei de Copii a bibliotecii.