Moartea micuţului din satul Poiana de la finele săptămânii trecute i-a şocat pe medicii botoşăneni din punct de vedere medical. Ancheta începută în acest caz i-a uimit însă şi pe asistenţii sociali care au observat un şir neîntrerupt de disfuncţionalităţi sociale şi instituţionale, care din păcate au dus la moartea unui copil. Copilul, provenit dintr-o familie cu încă nouă copii, era extrem de anemic, aproape de rahitism, iar în momentul în care au ajuns cadrele medicale de la Ambulanţă, acesta abia mai respira. Echipajul cu asistent a solicitat imediat ajutorul unui medic, astfel că o ambulanţă cu medic a ajuns la întâmpinare şi l-a transportat pe micuţ la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean. „Din păcate, starea copilului era foarte gravă. Avea o valoare a hemoglobinei de 1,4, în condiţiile în care normal este 9,5-16. S-a făcut tot posibilul, dar din păcate a decedat”, a spus un asistent din cadrul Secţiei de Pediatrie a SJU.
Potrivit specialiştilor, copilul a ajuns la spital malnutrit, deşi la naştere a cântărit nu mai puţin de 5 kilograme. Practic i se vedeau toate coastele prin piele. Acesta prezenta deficienţe neurolgice, în sensul că nu putea ţine capul drept sau nu putea nici măcar să stea în şezut. Acest fapt însă nu i-a îngrijorat pe părinţi, care nu au spus nimănui acest lucru, dar, poate şi mai grav, niciun specialist care ar fi trebuit să intre în contact cu micuţul, nu a seziat nimic în neregulă. Cabinetul medicului de familie, care teoretic, monitorizează vaccinările, asistentul social, care vine din partea primăriei sau asistentul comunitar, care este coordonat de către Direcţia de Sănătate Publică. Nimeni nu a reuşit să facă nimic la timp pentru ca micuâul să aibă o şansă. Vineri copilul a ajuns la spital cu o ambulanţă în stare critică, iar eforturile medicilor botoşăneni au fost în zadar. Practic, din 31 de analize efectuate, copilul avea valori normale la doar 14. „Nu ne putem pronunţa. Poate fi vorba de o anemie severă, dar poate a fost o hemoragie internă. ”
Chestionată de lipsa de alimentare a micuţului care a ajuns mai mult ca un schelet la spital, mama le-a spus asistenţilor sociali că îi dădea acestuia să mănânce, dar „nu prea era mâncăcios”. Faptul că băieţelul, deşi avea un an jumătate, nu se dezvolta nu a reprezentat un semnal de alarmă pentru nimeni. Mai mult, reprezentanţii DGASPC au descoperit că unul din cei opt copii ai familiei are şi un grad de handicap, de care nimeni nu ştia până în prezent. În cazul unui alt copil nu se mai ştia evidenţa vaccinărilor pe care le avea, aceasta fiind pierdută când copilul a trecut de la un medic la altul, din acest motiv fiind anunţat şi DSP. Aceştia au trimis avertismente tutoror instituţiilor din zonă şi familia urmează să fie supusă unei monitorizări stricte în următoarea perioadă. „În urma vizitei pe care au făcut-o colegii mei s-a constatat că, pe lângă cazul grav al acelui copil decedat şi ceilalţi copii ar avea unele probleme. Cel puţin unul din ei va trebui evaluat şi încadrat într-un grad de handicap. Am dispus colegilor să atenţioneze atât primăria, care are în subordine asistentul social, cât şi cabinetul medical individual din zonă, postul de Poliţie, DSP, pentru a fi monitorizat acest caz îndeaproape pentru mai mult timp. Va trebui să intervenim şi să instituţionalizăm copiii, dacă nu se observă îmbunătăţiri, în ciuda voinţei părinţilor. Cu siguranţă dacă părinţii şi autorităţile locale şi-ar fi dat mai mult silinţa şi ar fi fost mai atenţi cu acel copil, ar fi avut şanse mai mari de supravieţuire”, a precizat Valentin Alexandru Colbu, directorul general al DGASPC Botoşani.
Reprezentanţii Poliţiei au început o anchetă în acest caz. „În acest caz se efectuează cercetări pentru moarte suspectă, urmând ca în funcţie de rezultatele necropsiei să se ia măsurile procedurale corespunzătoare”, a precizat inspectorul Maria Carp, purtător de cuvânt al IJP Botoşani.
Tot un dosar pentru moarte suspectă a fost deschis şi în cazul bebeluţului de trei luni, mort tot vinerea trecută. Cazul a tras un semnal de alarmă specialiştilor, care aşteaptă rezultatele necropsiei, pentru a se stabili cu exactitate dacă este vorba de o neglijenţă din partea părinţilor.