Trimis în judecată de procurori sub acuzaţia de abuz în serviciu, primarul comunei Cristineşti, Marinel Stredie, a scăpat de dosarul penal după ce magistraţii Judecătoriei Dorohoi au dispus achitarea pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. Inculpată şi ea în acelaşi dosar tot pentru abuz în serviciu, Mariana Roman, secretarul comunei Cristineşti, a beneficiat de aceeaşi soluţie. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi la începutul lui 2017, în urma unei anchete deschisă în 2015, ei fiind acuzaţi de trei infracţiuni de abuz în serviciu pe motiv că au refuzat să pună în posesie o familie. „Deşi o persoană a făcut repetate cereri la Primărie pentru eliberarea titlului de proprietate pentru două suprafeţe de teren, Primăria – în fapt primarul şi secretarul comunei – au refuzat punerea în posesie. Mai mult, oamenii s-au judecat şi în civil, au obţinut o hotărâre prin care Primăria era obligată să elibereze acel titlu şi nu s-a respectat nici acea hotărâre. Motivul ar fi că nu mai este teren, deşi oamenii deţin terenul respectiv dar nu au titlu de proprietate pe el, ca atare nu pot nici să-l înstrăineze şi nici să obţină subvenţii”, au invocat atunci anchetatorii.
De partea cealaltă, în momentul trimiterii în judecată, primarul Marinel Stredie a precizat că în situaţia litigiului a fost cu totul specială. „Parcela era blocată de Oficiul de Cadastru, din cauza unor măsurători greşite. Din acest motiv nu s-a putut elibera titlul de proprietate. Noi am vorbit la Oficiul de Cadastru, dar ei ne-au făcut plângerea penală”, a explicat Marinel Stredie. De altfel, într-un alt proces în civil deschis de cei doi reclamanţi – mamă şi fiu – instanţa a respis cererea de punere în posesie pe amplasamentul solicitat întrucât terenul cu pricina nu ar mai fi la dispoziţia Comisiei locale de fond funciar Cristineşti. În plus, cei doi ar fi fost puşi în posesie cu o suprafaţă totală de 9,79 hectare, iar documentaţia necesară eliberării titlului de proprietate era deja întocmită.
În schimb, într-un alt dosar, Marinel Stredie a fost acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese întrucât pe parcursul a trei ani – 2009, 2010 şi 2012 – în calitate de primar, a încheiat trei contracte de deszăpezire cu Agromec SA Dragalina, unde figura ca acţionar majoritar, iar soţia lui era gestionară. Iniţial, el a fost achitat, dar ulterior Curtea de Apel Suceava l-a condamnat la plata unei amenzi penale de 1.000 de lei. Concomitent, el a deschis o altă acţiune în contenciosul administrativ solicitând anularea deciziei ANI, dar a pierdut o primă bătălie în instanţă, cazul fiind acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.