spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTPovestea vorbei - A bate bărbunca/a juca verbunca

Povestea vorbei – A bate bărbunca/a juca verbunca

Are, de obicei sensul de a umbla fără rost, a umbla creanga, a căsca gura, a umbla teleleu, a pierde timpul, a hoinări.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Expresia este des întâlnită mai ales în părţile Transilvaniei, dar şi în zona Bucovinei, acolo unde a ajuns prin influenţa austriacă, în perioada în care Bucovina a fost parte a Imperiului Habsburgic, apoi Austro-Ungar (1775-1918). Cuvântul, cu formele sale bărbunca, bărbunc, respectiv verbunca, verbunc, derivă din germanul werbung, ruteanul verbúnk, polonezul werbunek sau ungurescul verbung, toate însemnând recrutare în armată, înrolare (vezi dexonline.ro).

După 1699, când prin tratatul de la Karlowitz turcii cedează austriecilor Transilvania, dar mai ales începând cu domnia împărătesei Maria Tereza (1740-1780), în Transilvania, iar după 1775 şi în partea de nord a Moldovei, numită de către austrieci Bucovina (Ţara pădurilor de fag, în germană) se va institui practica austriacă a înrolării autohtonilor români în armata imperială. Aceştia erau ademeniţi cu petreceri şi jocuri acompaniate de muzică, băutură, ba chiar şi femei de moravuri uşoare, toate cu scopul de a obţine de la flăcăii naivi, care căscau gura, semnătura de înrolare în armata austriacă.

Bine aghesmuiţi după băutură, trataţi cum se cuvine şi cu poftele mai puţin cuviincioase îndeplinite de vivandierele ce-i însoţeau pe militari şi care pe lângă alimente şi bunuri de consum îşi puneau la dispoziţie propriul trup („Eu sunt vivandieră/Cu suflet voinicel/Şi drept cartuşieră/Am un polobocel”), săracii flăcăi semnau actul de înrolare în urma căruia, timp de câţiva ani, urmau să facă parte din armata austriacă. După ce semnau, ei jucau sau băteau bărbunca, sau bărbuncul, un dans ostăşesc, bine ritmat prin mişcări, cu multe bătăi pe diferite părţi ale corpului, dans ce se executa cu prilejul înrolării. Din gură-cască ademeniţi de exoticul spectacolului, urmându-i pe recrutori spre a vedea ce se întâmplă, tinerii deveniseră cătane imperiale cu acte în regulă.

Într-unul din capitolele romanului său, Mara, capitol intitulat chiar Verboncul, Ioan Slavici descrie cum decurgea spectacolul pe care, copil fiind, apucase să-l vadă probabil cu proprii ochi: „În vreme ce recrutarea se făcea cu uşile închise, Verboncul era în piaţă, de faţă cu lumea ce stătea de dimineaţă până seara îngrămădită, ca să vază cine şi cum intră. La masa pe care se afla o lădiţă cu bani, condica, o sticlă cu vin, câteva pahare şi o grămadă de şepci cătăneşti, şedea ofiţerul, el singur, iar în dosul lui era stegarul cu steagul şi două cătane înarmate, paza steagului. Înaintea mesei stăteau apoi doi căprari buni de gură şi vivandiera, o femeie ţanţoşă şi bine-mpanglicată, care închina mereu paharele, lăuda viaţa ostăşească şi poftea mereu pe trecători să se apropie, să strângă mâna întinsă de dânşii, să deşerte un pahar, să primească şapca şi să ia banii.

Acela care prindea mâna ori primea şapca era prins, trebuia să deşerte şi paharul şi, vrea, nu vrea, era trecut în condică şi i se număra şi o sută de florini drept bani de cheltuială. Şi nu unul era căruia i se-nfunda şapca pe neaşteptate în cap, apoi nu mai avea cui să i se plângă dacă păcatul l-a dus pe acolo: tobaşul bătea în tobă, trâmbiţaşul suna, steagul se desfăşura şi nu-i rămânea decât să jure. […] Era greu lucru să fii om tânăr, să-i vezi trecând şi să nu te iei după dânşii. În frunte, cu sticlele pline în mână şi de gât cu vivandierele, mergeau chiuind voinicii intraţi peste zi, după dânşii urmau căprarii cei buni de gură, apoi stegarul şi muzica, iar după toţi, lumea adunată de pe la toate răspântiile. Buştean ar fi trebuit să fii ca să nu alergi la portiţă ori la fereastră când ştii că aşa lucru numai rar se poate vedea”.

Prof. dr. Daniel Botezatu

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
0.5 °
91 %
1.5kmh
50 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...